Impactul filtrelor solare asupra oceanului
Oceanele acoperă două treimi din suprafața planetei noastre. Ele constituie o bogată sursă de viață și, prin însăși existența lor, ne reglează echilibrul climatic. Supraviețuirea multor populații și specii depinde de ele: ecosistemul marin este alcătuit din mai multe micro-ecosisteme care sunt esențiale pentru a regla conținutul de oxigen și dioxid de carbon din aerul pe care îl respirăm.
Acest ecosistem fragil este amenințat în prezent de o serie de factori responsabili de dispariția a sute de specii și de epuizarea resurselor: încălzirea globală, creșterea nivelului mării, supraexploatarea resurselor etc. Dar acesta mai este amenințat și de poluarea produsă de cremele de protecție solară și de filtrele acestora, care reprezintă un pericol în sine pentru oceane. Aceste daune sunt responsabile de dispariția a sute de specii și de o epuizare considerabilă a resurselor. Trebuie să acționăm acum în mod colectiv dacă vrem să ne salvăm oceanele.
50% din speciile marine sunt protejate de recifele de corali. 500 de milioane de oameni depind de ecosistemul oferit de recifele de corali.
Coralii sunt esențiali pentru ecosistemul marin. Aceștia reprezintă o resursă alimentară și habitat pentru multe plante, bacterii și pești, protejează solurile și coastele de alunecare și/sau eroziune și atenuează impactul uraganelor și al tsunamiurilor. Coralii sunt, prin urmare, o verigă esențială pentru supraviețuirea ecosistemelor marine. Se regăsesc în toate mările și la toate adâncimile și pot trăi mii de ani. Dar astăzi, ¾ din recifele de corali sunt amenințate de oameni, în timp ce 30% dintre acestea au fost deja iremediabil pierdute în ultimii 30 de ani, în special din cauza produselor de protecție solară.
Agenții chimici din cremele de protecție solară sunt cauza distrugerii progresive a algelor și, prin extensie, a coralilor. În ce mod provoacă daune? Unele dintre aceste molecule distrug zooxantelele, care sunt microalge ce trăiesc în simbioză cu coralii. Atunci când intră în contact cu molecule dăunătoare, zooxantelele mor, trăgând după ele coralii din jur, care devin mai întâi albi și apoi pier în doar 48 de ore. Dar octocrilenul este și el învinovățit: toxicitatea sa asupra coralilor a fost evidențiată de o echipă de cercetători de la Observatoire océanologique de Banyuls-sur-Mer într-un studiu publicat în 2018 în revista Analytical Chemistry, ceea ce a dus la interzicerea cremelor de protecție solară toxice care conțin această moleculă în Insulele Palau la începutul anului 2020.
*sursă : Crucea Verde
**sursa: Studiu realizat de Facultatea de Științe a Universității Politehnice din regiunea Marche, Italia
Produse de îngrijire a pielii Eau Thermale Avène concepute pentru a proteja pielea și a respecta oceanele