Cuprins

Impactul filtrelor solare asupra oceanului

Oceanele sunt în pericol

Oceanele acoperă două treimi din suprafața planetei noastre. Ele constituie o bogată sursă de viață și, prin însăși existența lor, ne reglează echilibrul climatic. Supraviețuirea multor populații și specii depinde de ele: ecosistemul marin este alcătuit din mai multe micro-ecosisteme care sunt esențiale pentru a regla conținutul de oxigen și dioxid de carbon din aerul pe care îl respirăm.

  • Coralii: rezerva de biodiversitate marină. Coralii reprezintă un ecosistem important pentru reproducerea și conservarea multor specii marine.
  • Fitoplanctonul: „plămânul verde" al planetei. Fitoplanctonul este principalul producător de oxigen (2/3 din oxigenul pe care îl respirăm). Acesta acționează ca o pompă biologică pentru conținutul de CO2 din atmosferă, absorbind o mare parte din emisiile asociate cu activitățile umane și reducând impactul acestora asupra climei.
  • Zooplanctonul: inima lanțului trofic. Zooplanctonul este principalul consumator de materie organică din oceane și joacă un rol esențial în funcționarea lanțului trofic marin.

Acest ecosistem fragil este amenințat în prezent de o serie de factori responsabili de dispariția a sute de specii și de epuizarea resurselor: încălzirea globală, creșterea nivelului mării, supraexploatarea resurselor etc. Dar acesta mai este amenințat și de poluarea produsă de cremele de protecție solară și de filtrele acestora, care reprezintă un pericol în sine pentru oceane. Aceste daune sunt responsabile de dispariția a sute de specii și de o epuizare considerabilă a resurselor. Trebuie să acționăm acum în mod colectiv dacă vrem să ne salvăm oceanele.

50% din speciile marine sunt protejate de recifele de corali. 500 de milioane de oameni depind de ecosistemul oferit de recifele de corali.

Coralii sunt în pericol

Coralii sunt esențiali pentru ecosistemul marin. Aceștia reprezintă o resursă alimentară și habitat pentru multe plante, bacterii și pești, protejează solurile și coastele de alunecare și/sau eroziune și atenuează impactul uraganelor și al tsunamiurilor. Coralii sunt, prin urmare, o verigă esențială pentru supraviețuirea ecosistemelor marine. Se regăsesc în toate mările și la toate adâncimile și pot trăi mii de ani. Dar astăzi, ¾ din recifele de corali sunt amenințate de oameni, în timp ce 30% dintre acestea au fost deja iremediabil pierdute în ultimii 30 de ani, în special din cauza produselor de protecție solară. 

av_solaires_engagement_corail_1x1_v1

Impactul ecologic al cremelor de protecție solară asupra oceanului

Diluate în mare în timpul înotului sau dispersate de vânt pe plaje atunci când se folosesc spray-uri, componentele toxice ale cremelor de protecție solară se acumulează în nisip și se depun pe fundul oceanului.

Fotosinteza este în pericol Probabil că ai mai văzut deja această imagine în vacanță. La suprafața apei se formează o peliculă subțire de ulei sau de cremă care afectează nu numai coralii și algele, ci și fauna marină, acționând ca un ecran și împiedicând fotosinteza care produce oxigenul esențial pentru speciile marine. Prin urmare, planctonul care se hrănește cu microalge este, de asemenea, afectat, și așa mai departe. În cele din urmă, aproape întregul lanț trofic are de suferit.

Ingrediente toxice pentru natură și fauna marină Cremele de protecție solară pe bază de ingrediente petrochimice au un efect dăunător asupra ecosistemului marin, lăsându-l permanent afectat. Printre ingredientele incriminate se numără parabenii, siliconii și oxibenzonele, care sunt suspectate de a fi perturbatori endocrini și toxici pentru reproducerea organismelor din mediul marin.

Efectele distructive asupra algelor și coralilor

Agenții chimici din cremele de protecție solară sunt cauza distrugerii progresive a algelor și, prin extensie, a coralilor. În ce mod provoacă daune? Unele dintre aceste molecule distrug zooxantelele, care sunt microalge ce trăiesc în simbioză cu coralii. Atunci când intră în contact cu molecule dăunătoare, zooxantelele mor, trăgând după ele coralii din jur, care devin mai întâi albi și apoi pier în doar 48 de ore.   Dar octocrilenul este și el învinovățit: toxicitatea sa asupra coralilor a fost evidențiată de o echipă de cercetători de la Observatoire océanologique de Banyuls-sur-Mer într-un studiu publicat în 2018 în revista Analytical Chemistry, ceea ce a dus la interzicerea cremelor de protecție solară toxice care conțin această moleculă în Insulele Palau la începutul anului 2020.

 

av_solaires_effets-destructeurs_coraux_1x1 473x473
Bune practici

Bune practici

  • În fiecare an, aruncăm aproximativ 25.000 de tone de cremă de protecție solară în oceane - adică 1 litru pe secundă*
  • Este nevoie de 20 de minute de înot pentru ca 25% din componentele unei creme de protecție să fie eliberate în apa mării 
  • Se crede că aproximativ 10% din coralii din lume sunt afectați direct de filtrele UV**

*sursă : Crucea Verde
**sursa: Studiu realizat de Facultatea de Științe a Universității Politehnice din regiunea Marche, Italia

Descoperă angajamentul nostru pentru regenerarea ecosistemelor marine
Sus