Cuprins

Reguli pentru expunerea la soare

av_solaires_exposition_plage_1x1

De ce poate fi atât de periculoasă expunerea la soare?

De fiecare dată când te expui la soare, pe plajă sau în oraș, pentru o oră sau toată după-amiaza, îți asumi un risc. Și acestea sunt numeroase: arsuri solare, alergia la soare, îmbătrânirea pielii sub formă de pete solare, sau, mai rău, cancer de piele... De aceea, este esențial să îți alegi cu grijă protecția solară și durata de timp pe care o petreci la soare, , respectând în același timp câteva reguli de bază pentru o expunere sigură la soare.

Regulile de expunere la soare

În funcție de contextul și tipul de radiație solară, care variază în funcție de altitudine, latitudine, anotimp și ora din zi, se recomandă să te protejezi de TOATE razele solare (chiar dacă razele UVB sunt principala cauză a arsurilor solare).

Regula nr. 1: alege momentul potrivit pentru a ieși la soare

Stai la umbră la orele amiezii, adică între 12 și 16! Acesta este momentul în care soarele se află la apogeu, adică cel mai sus pe cer: este momentul în care radiațiile UV sunt cele mai intense și, prin urmare, cele mai periculoase. Evită să ieși la soare în această perioadă de vârf.

Regula nr. 2: protejează-te cu hainele adecvate

Îmbrăcămintea este cel mai sigur mod de a-ți proteja pielea de soare. Așa că nu te zgârci la îmbrăcăminte și accesorii: poartă un tricou, o pălărie sau o șapcă și ochelari de soare. Aceasta este combinația câștigătoare pentru a-ți proteja umerii, creștetul capului și ochii. Soarele poate afecta ochii, ceea ce poate duce la probleme grave de vedere (ca, de exemplu, cataracta). Un singur lucru trebuie reținut: umbră și ochelari de soare de la o vârstă fragedă!

Regula nr. 3: reflexul aplicării cremei de protecție solară

Pentru a-ți proteja pielea, alege un bun produs de protecție solară cu protecție UV sau SPF mare, care să se potrivească fototipului și tipului tău de piele (sensibilă, intolerantă sau fragilă). Dacă vrei să bifezi toate căsuțele, alege și o protecție solară care are filtre solare minerale și organice, este rezistentă la apă și transpirație, hipoalergenică și fără parfum. Aplică protecția solară pe toate zonele expuse, inclusiv pe gât și pe dosul palmelor, și (cel mai important) nu uita să reaplici cel puțin la fiecare două ore și de fiecare dată când înoți, te ștergi cu prosopul sau transpiri. 

Regula nr. 4: hidratează-te!

La soare, te încingi foarte repede. Pentru a evita insolația și deshidratarea, nu uita să bei multă apă. Indiferent dacă este plată sau minerală, dintr-un termos sau dintr-o sticlă, nu contează - atâta timp cât nu uiți să o bei!

Regula nr. 5: moderația este cheia

Soarele poate pătrunde sub piele, așa că nu exagera. Pauzele între expunerile la soare îi permit pielii să „respire" înainte de a fi expusă din nou la soare. Dar nu uita să ții cont de capitalul tău solar și de efectele cumulate ale soarelui.

  • <p>Regula nr. 2</p>
    Regula nr. 2
  • <p>Regula nr. 3</p>
    Regula nr. 3
  • <p>Regula nr. 4</p>
    Regula nr. 4

SFATURI PRIETENOASE DE LA EXPERȚI

Când să nu te expui la soare (deloc)

Este important să eviți cu orice preț expunerea la soare în următoarele situații:

  • Când soarele este la apogeu,
  • Dacă nu te-ai dat cu suficientă protecție solară,
  • În cazul bebelușilor și al copiilor mici, a căror piele este mai fragilă decât a noastră,
  • Dacă ai o arsură solară care nu s-a vindecat încă,
  • Dacă iei medicamente fotosensibilizante (cum ar fi medicamente antiinflamatoare sau antibiotice).

Aceste reguli trebuie să le fie insuflate copiilor încă de la o vârstă fragedă și ar trebui respectate cu și mai multă scrupulozitate în cazul copiilor cu pielea mai fragilă.

Sus