Medicamentele și soarele

Unele medicamente și substanțe conțin molecule care reacționează la lumina UV, ceea ce înseamnă că structura lor se modifică atunci când sunt expuse la soare și devin alergenice sau chiar toxice. Aceste modificări pot duce la o sensibilitate crescută a pielii la soare, cunoscută sub numele de fotosensibilizare.

Ce medicamente sunt fotosensibilizante?

Există mai multe: anxiolitice, antibiotice, antidepresive, antidiabetice, tratamente hormonale etc. Dacă urmezi un tratament medicamentos, citește cu atenție instrucțiunile pentru a vedea dacă lumina soarelui reprezintă o contraindicație pe durata tratamentului. Iar dacă plănuiești o vacanță, discută în prealabil cu medicul tău pentru a evita riscurile de fotosensibilizare.

av_solaires_reaction_medicament_1x1 473x473

Ce este un tratament sau un medicament fotosensibilizant?

Medicamentele și lumina soarelui nu sunt întotdeauna compatibile între ele. Unele tipuri de tratament accentuează sensibilitatea pielii expuse la soare, așa că trebuie să avem mare grijă înainte de expunerea la soare.

Unele molecule din medicamentele tale pot deveni alergenice sau chiar toxice atunci când sunt expuse la soare. Aceste modificări pot duce la o sensibilitate crescută a pielii la soare, cunoscută sub numele de fotosensibilizare.

SFATURI PRIETENOASE DE LA EXPERȚI

Administrarea tratamentului la momentul potrivit

Dacă este posibil, ia-ți medicamentul seara, în jurul orei 17 sau 18, mai degrabă decât dimineața.

Beneficiile și daunele pe care le aduce soarele asupra pielii

Cum se produce fotosensibilizarea?

Există două tipuri de reacție la fotosensibilizare.

Reacția fototoxică

O reacție fototoxică este cel mai frecvent tip de reacție, care nu trebuie confundată cu alergia la soare. Acest tip de reacție apare atunci când se utilizează o cantitate mare de produs fotosensibilizant. Se manifestă în minutele sau orele care urmează expunerii la soare și are ca rezultat apariția unor semne roșii pe zonele expuse la soare ale feței, gâtului și decolteului, precum și pe brațe, membrele inferioare și picioare. După reacția fototoxică inițială, expunerea ulterioară poate declanșa o reacție întârziată sau o fotoalergie.

Reacția fotoalergică

Acesta este cel mai rar tip de reacție și este cauzat de utilizarea unei cantități mici de produs fotosensibilizant deja cunoscut de piele. Se manifestă la 24 de ore sau mai mult de la expunerea la soare și duce la apariția unor mâncărimi intense pe zonele expuse, asemănătoare cu urticaria sau eczema, care se pot extinde apoi pe restul corpului. Pot apărea, de asemenea, anomalii de pigmentare, de culoare brună sau albăstruie.

Lipsa de reacție după un an de tratament nu înseamnă că nu există niciun risc. Pot fi necesare mai multe ieșiri la soare înainte de a avea o reacție alergică fotosensibilă. Și ai grijă: poți avea aceeași reacție și după ședințele la solar!

Ce trebuie să faci dacă ai o reacție de fotosensibilizare

În cazul unei reacții la un tratament fotosensibilizant, orice expunere la soare trebuie întreruptă imediat. În funcție de gravitate, farmacistul sau medicul îți va sugera o cremă sau un gel pentru a calma mâncărimile și pentru a trata eventualele bășici.

Evită soarele

Ca măsură preventivă, este indicat să limitezi la minimum orele de expunere la soare sau pur și simplu să nu te expui deloc la soare.

Alege protecția potrivită

Mare atenție la ceea ce îți spune pielea: deși arsurile solare apar de obicei la 12 ore după expunere, pacienții descriu adesea o senzație de arsură în momentul expunerii. În orice caz, ar trebui să eviți expunerea la razele UV și să utilizezi o protecție maximă împotriva razelor UVA/UVB.

Protejează-te tot timpul anului

Fie că este vară sau iarnă, fie că plouă sau e soare, razele soarelui afectează totuși pielea, așa că este important să îi oferiți zilnic protecția de care are nevoie pentru a o menține în siguranță pe tot parcursul anului. Chiar și când ești în oraș, folosește o cremă hidratantă cu un SPF mediu pentru a filtra razele UV,, astfel încât să te poți bucura de un prânz în aer liber în liniște deplină!

av_solaires_lucite_estival_1x1 473x473
av_solaires_demangeaison_boutons_1x1 473x473

Antibioticele, ca și alte medicamente, sunt incompatibile cu soarele și pot provoca reacții precum coșuri, mâncărimi și chiar probleme de pigmentare. Dacă urmezi un tratament medical, este important să citești instrucțiunile înainte de a te expune la soare pentru a limita riscurile asociate expunerii la soare. 

Medicamentele nu sunt singurele substanțe fotosensibilizante: unele parfumuri și alte produse cosmetice pe bază de alcool sunt, de asemenea, fotosensibilizante, la fel ca și anumite plante și fructe (iarbă, pătrunjel, citrice, smochine etc.).   Cel mai reprezentativ caz este atunci când o persoană face suc de lămâie, își atinge brațul și apoi îi apar semne după ce s-a expus la soare. Ca regulă generală, spală-te întotdeauna bine pe mâini după ce mănânci sau gătești.
 

RĂSPUNDEM LA ÎNTREBĂRILE TALE

Nu: o simplă plimbare pe vreme bună poate duce la o reacție fototoxică. De departe cel mai frecvent tip de fotosensibilizare, acest tip de reacție se prezintă ca o arsură solară disproporționată față de nivelul de expunere la soare.

Lipsa de reacție după un an de tratament nu înseamnă că nu există niciun risc. Pot fi necesare mai multe ieșiri la soare înainte de a avea o reacție alergică fotosensibilă.

Medicamentele nu sunt singurele substanțe fotosensibilizante: unele parfumuri și alte produse cosmetice pe bază de alcool, precum și anumite plante și fructe (iarbă, pătrunjel, citrice, smochine etc.) sunt, de asemenea, fotosensibilizante Cel mai reprezentativ caz este atunci când o persoană face suc de lămâie, își atinge brațul și apoi îi apar semne după ce s-a expus la soare. Ca regulă generală, spală-te întotdeauna bine pe mâini după ce mănânci sau gătești.

Sus