av_solaires_taches-brunes_closeup_1x1 470x470
Ce sunt petele solare?

Petele solare sau petele pigmentare, cunoscute sub numele de lentigo în jargonul medical (sau „flori de cimitir" în jargonul francez nu prea vesel) sunt cauzate de o expunere prea mare la soare. Acestea sunt rezultatul acumulării de melanină în epidermă sau dermă. Constituie un tip comun de hiperpigmentare care apare sub forma unor zone mici, plate, întunecate, de culoare maroniu deschis până la negru. Petele solare pot fi întâlnite pe față, gât, umeri, decolteu, antebrațe și dosul mâinilor. 

Care sunt cauzele?

Petele solare sunt cauzate de un dezechilibru al melanocitelor, celulele responsabile de producerea melaninei, pigmentul natural care colorează pielea. În cazul petelor solare, pielea va produce prea multă melanină în urma expunerii la razele UV și, prin urmare, se va „păta".

Petele maronii nu sunt singurul semn de îmbătrânire a pielii cauzat de soare. Îmbătrânirea pielii acționează pe două niveluri: La nivelul epidermei: Razele UVB determină apariția unor pete solare mici. La nivelul dermei: Razele UVA determină formarea ridurilor adânci.

Cine este afectat de petele solare?

Toată lumea, bărbați și femei deopotrivă. Petele maronii sunt mai frecvente la persoanele de peste 40 de ani (de unde și numele de „pete de bătrânețe”), dar pot apărea și mai devreme. Cu toate acestea, prezența petelor va depinde de culoarea pielii și de timpul petrecut la soare: cu cât pielea este mai deschisă, cu atât este mai vulnerabilă la efectele soarelui. Pentru a preveni îmbătrânirea (cel puțin în ceea ce privește pielea), nu este suficient să aplicăm seara o cremă antirid. Când vine vorba de soare, să prevenim este mai bine decât să tratăm! Dermatologii vorbesc deseori despre conceptul de siguranță solară, adică despre a te proteja de soare și a nu-ți expune prea mult pielea. Prin urmare, protecția solară este cel mai important pas în prevenirea formării petelor de vârstă. 

 

av_solaires_taches-brunes_1x1 470x470

Beneficiile și daunele pe care le provoacă soarele asupra pielii

Cum să previi apariția petelor solare pe față și gât

Alege un produs eficace de protecție solară

Protejează-te tot timpul anului

Pentru a preveni efectele soarelui asupra îmbătrânirii pielii este nevoie de fotoprotecție, adică de o atitudine constantă de prudență față de expunerea la soare: nu te expune la soare în orele de vârf ale zilei, poartă îmbrăcăminte, pălărie și ochelari de soare (omologați) și folosește produse de îngrijire solară cu un SPF ridicat, adaptat tipului tău de piele. 

Razele soarelui acționează asupra pielii, chiar și în zilele înnorate, așa că este important să-i asiguri pielii tale protecția zilnică de care are nevoie pentru a fi în siguranță pe tot parcursul anului. Chiar și când ești în oraș, folosește o cremă hidratantă cu un SPF mediu pentru a filtra razele UV: singura modalitate de a te bucura de un prânz în aer liber!

SFATURI PRIETENOASE DE LA EXPERȚI

Nu exagera!

Limitează-ți timpul petrecut la soare, nu te expune la soare în orele cele mai toride și poartă haine și o pălărie pentru a te proteja de soare ori de câte ori este posibil. Dacă te expui la soare, aplică și reaplică în mod regulat o cremă de protecție solară cu un nivel adecvat de SPF, care a fost special formulată pentru tipul și starea pielii tale.

De mai bine de 30 de ani, Eau Thermale Avène s-a angajat să ofere cele mai bune produse de îngrijire solară pentru a proteja pielea sensibilă. În prezent, produsele noastre de protecție solară ocupă primul loc pe piața produselor de fotoprotecție din farmaciile europene*.

*IQVIA - Pharmatrend International - anul 2018 - în volum și valoare.
Sus