Cuprins

Protejarea pielii pe timpul iernii

av_solaires_hiver_campagne_1x1 473x473

Obiceiuri bune pentru a-ți proteja pielea de soare în timpul iernii

În timpul iernii trebuie să continuăm obiceiurile privind protecția solară, de exemplu, folosind o cremă hidratantă cu SPF sau adăugând o cremă cu factor de protecție solară mai mic la rutina de îngrijire a pielii de dimineață. Este important să alegi o formă de protecție care să se potrivească stilului și ritmului tău de viață: dacă petreci mult timp în aer liber, poți aplica mai mult SPF, dar dacă lucrezi la birou în spatele unui computer toată ziua, un SPF 15 aplicat o dată pe zi este suficient. 

Cum ne afectează soarele de iarnă pielea?

Soarele nu merge în vacanță! Este prezent pe tot parcursul anului, chiar dacă nu mai este la fel de „agresiv" ca vara. În timpul iernii, razele UVB responsabile de arsurile solare scad și sunt mai puțin periculoase, dar nu și razele UVA, care sunt responsabile de deteriorarea progresivă a pielii, de îmbătrânirea pielii și de apariția petelor solare inestetice. De asemenea, este important de reținut că razele UVA pot ajunge până în straturile cele mai profunde ale dermului și, prin urmare, pot fi responsabile pentru deteriorarea ADN-ului, observată în cazul cancerului de piele.

 

av_solaires_hiver_proteger_peau_1x1_472x472

Ar trebui să-ți protejezi pielea ori de câte ori petreci mai mult de 15 minute afară, fie că te afli pe o terasă sau la munte. Pentru a te proteja, sunt importante și hainele adecvate și ochelarii de soare.

SFATURI PRIETENOASE DE LA EXPERȚI 

Soarele la munte: atenție la pericol

La munte, pielea este și mai expusă la efectele nocive ale soarelui din cauza altitudinii și a luminii solare reflectate. Zăpada reflectă razele UV, mărind cantitatea de radiații care ajunge la noi: 80% din razele UV se reflectă pe zăpadă și ne afectează și mai tare pielea.

De asemenea, se știe că intensitatea razelor UV crește cu 4% la fiecare 300 de metri, la o altitudine de 3.000 de metri, sunt cu 40% mai multe raze UV decât pe plajă. În plus, mediul înconjurător ne poate induce în eroare și nu ne permite întotdeauna să ne dăm seama în mod obiectiv dacă vom avea sau nu arsuri solare: pielea este aproape „anesteziată" de frigul și de vântul care creează o impresie de prospețime, în timp ce norii albi filtrează foarte puține raze UV, deși ne pot face să credem că riscul de arsuri solare este redus.

În această situație, este indicat să ne protejăm cu ochelari de soare și cremă cu factor de protecție solară ridicat (cel puțin 30) și să reaplicăm această protecție cel puțin o dată la două ore, mai ales dacă schiem sau petrecem mult timp afară.

Sus