av_solaires_bien-etre_1x1_473x590

Soarele ca sursă a stării de bine

Soarele este sursa vieții și reprezintă cheia dezvoltării noastre. Este o sursă incontestabilă de plăcere, bună dispoziție și bucurie pentru sănătatea noastră mentală și fizică. Este suficient să arunci o singură privire dimineața la aplicația meteo pentru a ști dacă ziua ta va începe bine (sau nu)! Se vorbește chiar și de „tulburare afectivă sezonieră" atunci când soarele devine rar iarna. Soarele stimulează producția de hormoni ai stării de bine și totodată ne asigură echilibrul cronobiologic, adică alternanța ciclurilor de somn și de veghe. Viața fără soare este imposibilă.   Dar beneficiul numărul unu al soarelui, esențial pentru viață, este sinteza vitaminei D prin acțiunea razelor UVB. Câteva minute pe zi de expunere a feței sunt suficiente pentru a produce cantitatea necesară de vitamina D, care permite absorbția calciului de către tractul digestiv și ne stimulează sistemul imunitar, protejându-ne de infecții și de microbii din jur.

 

Soarele are, de asemenea, proprietăți terapeutice. Psoriazisul, vitiligo și eczema sunt doar câteva dintre bolile de piele care sunt ameliorate de soare datorită efectului antiinflamator indus de radiațiile solare.

Expunere moderată la soare

Totodată, soarele poate avea și efecte negative asupra pielii, din cauza radiațiilor UVA și UVB:

  • Arsuri solare,
  • îmbătrânirea pielii
  • pete solare 
  • melanom

Razele UVA: aceste raze cu efect foarte penetrant modifică fibrele elastice ale pielii și sunt responsabile de îmbătrânirea prematură a pielii, care se manifestă în special prin pete solare. Aceste raze sunt, de asemenea, implicate în dezvoltarea anumitor tipuri de cancer de piele și a melanoamelor.

Razele UVB stimulează melanina, determinând apariția bronzului în 48 de ore. Aceste raze sunt responsabile de „arsurile solare" și de îmbătrânirea prematură a pielii pe termen lung și pot declanșa, de asemenea, dezvoltarea anumitor tipuri de cancer de piele. 

 

av_solaires_avec-moderation_1x1 472x472

Beneficiile și daunele pe care le aduce soarele asupra pielii

Cum să-ți protejezi eficace pielea de soare

Pentru a profita la maximum de soare și a te bucura de beneficiile acestuia în liniște, o bună protecție este extrem de importantă. În mod nesurprinzător, îmbrăcămintea rămâne cea mai sigură formă de protecție. Iar dacă ai de gând să te expui la soare, este esențial să-ți protejezi pielea cu o cremă de soare bună, care are un factor ridicat de filtrare a razelor UVA și UVB.

SFATURI PRIETENOASE DE LA EXPERȚI 

Măsurile corecte pentru a te bucura de soare (fără să te arzi):

• Nu expune bebelușii și copiii mici la lumina directă a soarelui.

• Nu sta la soare în cele mai toride ore ale zilei, adică între orele 11.00 și 16.00.

• Poartă îmbrăcăminte de protecție adecvată (tricou, ochelari de soare, pălărie etc.).

• Nu petrece prea mult timp la soare, chiar dacă folosești cremă de protecție solară.

• Reaplică frecvent crema de protecție solară pentru a menține nivelul de protecție, în special după ce transpiri, înoți sau te ștergi cu prosopul.

• Ai grijă: Dacă nu vei folosi cantitatea de produs recomandată, vei reduce semnificativ nivelul de protecție.

Sus