Arsuri solare
Arsurile solare (sau eritemul solar) reprezintă un răspuns inflamator al pielii cauzat de expunerea la radiațiile UVA și UVB. Sunt însoțite de roșeață, o senzație dureroasă de căldură și mâncărime care, în cele mai grave cazuri, poate duce la formarea de vezicule. Arsurile solare pot lăsa și cicatrici pe piele. Severitatea lor variază în funcție de tipul și fototipul pielii, de sensibilitatea individuală la razele UV, de factorii genetici, de durata și frecvența expunerii și de intensitatea radiațiilor solare.
Variază în funcție de altitudine, latitudine, anotimp și ora din zi
Este dispersată de elementele din atmosferă, cum ar fi norii,
ceața și particule de praf
De pe suprafețe; variază în funcție de cât de reflectorizantă este suprafața (zăpadă, nisip, mare, iarbă etc.).
Împreună, radiația directă, difuză și reflectată se numește radiație solară totală.
Dacă, pe lângă arsurile solare, ai și dureri de cap sau febră, este posibil să suferi de insolație. În acest caz, adresează-te unui farmacist sau unui medic. Simptomele pot deveni mai severe în primele 2 zile de la arsurile solare, dar vor dispărea în câteva zile.
O arsură de gradul întâi este un simplu eritem: pielea este roșie, uscată și dureroasă. Acesta este cazul, de exemplu, al arsurilor solare superficiale, fără vezicule sau scuame, în care este afectată doar epiderma. Vindecarea completă a arsurii de gradul întâi durează, în medie, o săptămână și nu va lăsa o cicatrice pe piele. Îți poți ajuta pielea să se vindece hidratând-o în mod regulat.
Arsurile superficiale de gradul doi se caracterizează prin apariția unor vezicule roșii umplute cu un lichid limpede imediat sau la câteva ore de la producerea arsurii. Este afectată derma. Pielea este ultrasensibilă la atingere și chiar și contactul cu hainele devine dureros. Vindecarea durează între 2 și 3 săptămâni, iar arsura nu lasă o cicatrice pe piele. Pentru a facilita vindecarea, amintește-ți să dezinfectezi și să îți hidratezi pielea.
Veziculele sunt de obicei sparte. Sub aceste vezicule, derma este depigmentată, iar durerea este ușoară, deoarece pielea este ca și cum ar fi „anesteziată". Deși în cazul arsurii superficiale de gradul doi derma este roșie și își păstrează sensibilitatea, vasele de sânge au fost distruse prin această arsură. Acest tip de arsură necesită asistență medicală. Vindecarea durează de obicei 2 până la 3 săptămâni, cu o cicatrice mai mult sau mai puțin discretă.
Pielea are un aspect cartonat, este de culoare albă sau maronie, își pierde sensibilitatea, iar firele de păr sunt arse. Este afectat dermul, uneori chiar și hipodermul, caz în care există riscul de infecție. Apar semne roșii deschise la culoare însoțite de edem între 2 și 6 ore de la expunere care se finalizează printr-o exfoliere severă și o pigmentare de lungă durată. Acest stadiu necesită tratament de urgență, de obicei în spital.
Dacă, pe lângă arsurile solare, ai și dureri de cap sau febră, este posibil să suferi de insolație. În acest caz, adresează-te unui farmacist sau unui medic. Simptomele pot deveni mai severe în primele 2 zile de la arsurile solare, dar vor dispărea în câteva zile.
Este nevoie de aproximativ o săptămână pentru ca arsurile solare să se vindece cu o fază de exfoliere. Este posibil să dureze mai mult timp până la dispariția arsurilor solare dacă acestea produc bășici și dacă numărul vaselor de sânge distruse este mare. Vindecarea poate dura între două săptămâni și o lună, iar arsura poate lăsa pete sau cicatrici pe piele.
Indiferent de intensitatea arsurilor solare, acestea pot avea consecințe grave pe termen lung. Pielea își amintește totul, iar arsurile solare repetate se pot imprima permanent pe piele ca pe pelicula unui aparat de fotografiat, uneori până în punctul în care nu mai pot fi reparate. De aceea, este esențial să alegem o protecție solară adecvată și să respectăm cu scrupulozitate regulile de expunere la soare pentru a preveni riscurile de cancer de piele.
Soarele este un factor de îmbătrânire accelerată a pielii, la fel ca și fumatul. Razele UVB determină îngroșarea epidermei, în timp ce razele UVA distrug țesutul conjunctiv al pielii și provoacă o pierdere a elasticității și a capacității sale de hidratare. Ridurile, pungile de sub ochi și petele solare maronii sunt toate semne ale îmbătrânirii premature a pielii. Cu toate acestea, odată cu îngroșarea pielii, bronzatul este mai dificil: melanocitele pielii sunt mai puțin reactive, deoarece au suferit și ele o îmbătrânire prematură, iar arsurile solare sunt mai dureroase, deoarece pielea este mai uscată. Este un cerc vicios care ar trebui întrerupt cât mai curând posibil protejându-ne pielea de soare de la o vârstă foarte fragedă.
După o arsură solară, trebuie să lăsăm pielea să se odihnească și să așteptăm o perioadă de timp înainte de a ne expune din nou la soare. Pielea arsă de soare este fragilă și va fi mai sensibilă la toți factorii externi: frigul, vântul și sarea, toate sunt elemente care pot ataca pielea.
Pielea are o memorie: se imprimă la fel ca filmul unui aparat foto, iar arsurile solare pot lăsa semne.
O expunere prea frecventă la razele UVA poate duce la o modificare ireversibilă a structurii genetice a celulelor pielii, care se înmulțesc apoi cu mare viteză, provocând o tumoare. Există mai multe tipuri de cancer de piele cauzate în principal de soare, dintre care cel mai grav este melanomul.
Nu te expune la soare (poartă o pălărie, ochelari de soare și folosește un parasolar) și aplică în fiecare seară o cremă după plajă pentru a ameliora durerea.
Arsurile solare sunt formate în proporție de 80% din raze UVB și de 20% din raze UVA.
Melanina este fotoprotectorul natural al pielii împotriva razelor UV (de aceea pielea bronzată este mai eficientă în blocarea razelor UV decât pielea albă). Dar această protecție este limitată: dincolo de un anumit nivel de radiații, pielea tot se poate arde. Chiar dacă te-ai bronzat, este important să continui să îți protejezi pielea folosind o cremă de protecție solară cu un SPF ridicat.
Arsurile de gradul doi activează bronzul. Dar cu ce costuri? Bășici inestetice, risc de depigmentare, durere, îmbătrânirea prematură a pielii... Totuși, în cazul arsurilor de gradul întâi, acest lucru nu este valabil: în decurs de câteva ore sau zile, pielea va reveni pur și simplu la starea sa anterioară.
Arsurile solare nu pot fi considerate niciodată drept o metodă de pregătire pentru bronz și nu ar trebui să te expui la soare după o arsură solară. Deși arsurile solare se transformă uneori în bronz după câteva zile, ele pot provoca și pete pigmentare permanente.