Cuprins

Protejarea și monitorizarea alunițelor tale

av_solaires_proteger_grains-de-beaute_1x1_1620x1620

Ce este o aluniță?

O aluniță sau un nevus este o masă de celule de culoare maronie care se regăsește de obicei pe piele sau pe membranele mucoase. Alunițele sunt compuse din celule melanocitare care sunt responsabile de culoarea pielii și de bronzare. Acestea încep să apară în mod exogen pe piele între 6 luni și 1 an și continuă să crească până la vârsta adultă. Formarea aluniței depinde de mai multe elemente:

  • Expunerea la soare, în special în copilărie
  • Culoarea pielii 
  • Sistemul imunitar al persoanei

 

Efectele soarelui asupra alunițelor.

Soarele este unul dintre factorii declanșatori ai apariției alunițelor, motiv pentru care copiii, cu foarte puține excepții, se nasc fără ele. Cu cât o persoană are mai multe alunițe, cum este cazul tipurilor de piele foarte deschisă la culoare I sau II, de exemplu, cu atât crește riscul de a dezvolta cancer de piele: 35% dintre aceste forme de cancer se dezvoltă de la o aluniță existentă. De aceea, copiii și adolescenții trebuie să fie bine protejați de soare pentru a se împiedica creșterea alunițelor și pentru a se preveni transformarea alunițelor existente în melanom. Aspectul melanomului ne poate induce în eroare, deoarece poate fi confundat cu ușurință cu o aluniță după aspect, culoarea maronie și absența disconfortului. De aceea, la fel ca și în cazul pielii, este important să adoptăm practici corecte pentru a ne proteja alunițele de razele UVA și UVB, aplicând măsuri stricte de fotoprotecție încă de la o vârstă fragedă.

 

SFATURI PRIETENOASE DE LA EXPERȚI 

Cum să ne protejăm alunițele de soare

Pentru a ne proteja alunițele și a limita riscul de melanom, este important să ferim de soare chiar și cele mai mici alunițe pe cât posibil. Îți recomandăm să respecți cu strictețe regulile de expunere la soare pentru a evita apariția de noi alunițe: 

  • Evită expunerea la soare între orele 11:00 și 16:00
  • Stai la umbră în loc să te expui direct la soare
  • Reaplică crema de protecție solară la fiecare două ore
  • Limitează pe cât posibil expunerea copiilor: pielea lor este mult mai sensibilă decât cea a adulților. Îmbrăcămintea (pălărie, tricou și ochelari de soare) rămâne cea mai bună măsură de protecție împotriva razelor UV. 
  • Dacă este necesar, folosește o cremă cu factor de protecție solară ridicat, aplicată pe piele în mod regulat și în cantitate suficientă, și reaplic-o ori de câte ori îți cureți pielea și după ce înoți sau transpiri. 

Semnele de frumusețe și pistruii sunt fenomene complet diferite. Pistruii sunt cauzați de o acumulare de pigment și sunt adesea semnul unei pieli foarte deschise la culoare, care nu se poate proteja de soare. Cu cât ai mai mulți pistrui, cu atât mai mult ai putea spune că pielea a stat prea mult la soare. Pigmentul este activat de lumina UV pentru a juca un rol protector.

Cum să-ți verifici alunițele

Cum îți poți da seama dacă o aluniță este periculoasă? Și cum poți monitoriza de aproape evoluția alunițelor tale? Este esențial să-ți verifici alunițele sau să fie examinate de către un dermatolog cel puțin o dată pe an, și chiar mai des dacă pielea ta este predispusă riscului de melanom sau dacă ai dezvoltat unul în trecut. Ia-ți timp pentru a privi pielea ca pe un întreg, fără a uita nicio zonă a feței și a corpului: 

1- În cazul feței, toate zonele, fără a uita pielea de pe urechi și din spatele acestora
2- Trunchiul, spatele și părțile laterale, cu fața la o oglindă. 
3 - Antebrațe, brațe și palme.
4- Partea din spate a picioarelor, spațiile dintre degetele de la picioare, tălpile picioarelor, organele genitale.
5- Ceafa și scalpul, fiecare porțiune în parte, cu ajutorul unei oglinzi.
6- Partea inferioară a spatelui și fesele.

Iată o metodă mnemotehnică care te va ajuta la verificarea alunițelor: regula ABCDE. Fiecare dintre aceste semne legate de aspectul unei alunițe este suspect și merită atenția ta:

  • A: Asimetrie 
  • B: Margini neregulate
  • C: Culoare neuniformă sau variată
  • D: Diametru mai mare de 6 mm
  • E: Evoluția sau orice modificări noi ale aluniței

Orice modificare a alunițelor trebuie luată ca un avertisment care necesită atenția ta, deoarece modificările pot preceda apariția cancerului de piele.

av_solaires_shema_grains-de-beaute_diagnostic_16x9  1100x619 A: Asimetrie - B: Margini neregulate - C: Culoare neuniformă sau variată - D: Diametru mai mare de 6 mm - E: Evoluție
Sus