Cuprins

Protejarea cicatricilor tale

În cazul pielii deja deteriorate, expunerea la soare declanșează o reacție inflamatorie, iar cicatricile pot lăsa urme permanente pe piele. Cum să-ți protejezi cicatricea de soare? De ce nu ar trebui să-ți expui cicatricea la soare? Răspunsurile noastre la întrebările tale despre îngrijirea pielii și a cicatricilor.

av_votre-peau_cicatrisation_genou_enfant_fille_5x4 470x470

De ce cicatricile lasă semne mai pronunțate când sunt expuse la soare?

Pielea ta prezintă povestea vieții tale, care poate include atât mici leziuni, cât și accidentări mai serioase. Cicatricile rareori sunt plăcute, dar ele fac parte din viață. Aceste leziuni, care pot fi mai mult sau mai puțin profunde, pot avea nevoie de timp pentru a se vindeca. Epiderma, care este mai subțire și mai fragilă la locul cicatricii, este foarte sensibilă la razele UV pe perioada întregului proces de reparare a pielii.   Atunci când este expusă la razele soarelui, pielea deteriorată se străduiește să se protejeze producând mai multă melanină. Acest lucru poate duce la apariția unor mici pete maronii (dermatologii numesc acest fenomen hiperpigmentare post-cicatrizare).

 

Diferite tipuri de cicatrici

Culoarea unei cicatrici este un bun indicator al duratei acesteia și al stadiului în care se află în procesul de vindecare.

Cicatrice roz sau roșie

O cicatrice roz sau roșie este o cicatrice „proaspătă", cu o vechime mai mică de 6 luni. Nefiind încă complet vindecată, pielea se va bronza ușor la soare. Dacă se poate, soluția este să nu îți expui deloc cicatricea, protejând-o cu un articol de îmbrăcăminte sau cu un pansament și, dacă este necesar, cu un factor de protecție ridicat (cel puțin SPF 50).

Cicatrice albă

O cicatrice albă este o cicatrice matură, care și-a încheiat procesul de vindecare. Deși nu mai există riscul de hiperpigmentare, această cicatrice poate reacționa în continuare la soare. Prin urmare, cel mai bine este să continui să aplici o cremă cu factor de protecție solară ridicat pe cicatrice, chiar și în această etapă.

Obiceiuri bune pentru a-ți proteja cicatricile de soare

Obiceiuri bune pentru a-ți proteja cicatricile de soare

  • Aplică protecție SPF pe cicatricea tot timpul anului
  • În ceea ce privește restul corpului, evită orele de vârf pentru expunerea la soare, de la 11:00 la 16:00.
  • Vara, folosește un SPF ridicat atunci când soarele este cel mai puternic.
  • Iarna, înlocuiește-l cu un SPF mai redus, dar evită să cobori sub SPF 15. La munte, folosește o cremă cu factor de protecție solară de cel puțin 30 și nu coborî sub această valoare, chiar dacă crezi că te-ai bronzat suficient.

SFATURI PRIETENOASE DE LA EXPERȚI 

Și dacă e prea târziu?

Răul s-a produs și cicatricea ta a devenit maronie sau are marginile maronii... Acum trebuie doar să lași timpul să-și facă treaba. Unele pete pigmentare pot dispărea în timp, deși acest lucru durează de obicei mai degrabă ani decât luni. Dacă nu mai suporți să îți vezi cicatricea zi de zi, ai putea lua în considerare soluții medicale mai complexe, cum ar fi produsele depigmentante, laserul sau tratamentul chirurgical.

Sus