Cuprins

Bronz fără expunere la soare

av_solaires_shema_epiderme-hypoderme-melanocytes_1x1 473x590 1. Hipodermă. 2. Dermă. 3. Epidermă. 4. UVA. 5. Melanină. 6. Melanocite.

Ce este bronzul?

În primul rând, trebuie să înțelegem ce înseamnă „bronz". La fel ca un millefeuille, pielea este alcătuită din mai multe straturi (bine, doar trei, deci un pic mai puține decât această prăjitură): epiderma este stratul cel mai superficial, unde celulele se regenerează mai repede, derma este stratul intermediar, iar hipoderma este stratul cel mai profund. Celulele epidermei sunt cele care se bronzează, datorită unor celule specializate care creează bronzul: melanocitele. Sub efectul razelor UV, aceste celule produc un pigment colorat, melanina. Melanina este apoi eliberată de către melanocite și va colora celulele adiacente ale epidermei.  

Capacitatea de a ne bronza depinde în primul rând de tipul de piele, sau fototip, care este strâns legat de cantitatea de melanocite active și, prin urmare, de capacitatea (sau lipsa acestora) de a produce melanină. Bronzul și arsurile solare nu modifică melanocitele pe termen scurt. După eliminarea întregii cantități de melanină produsă, pielea revine la culoarea sa inițială. Capacitatea sa de a se bronza rămâne întotdeauna aceeași.

Capacitatea de bronzare

Paragraf: Capacitatea de bronzare este unică pentru fiecare persoană în parte. Depinde de fototipul pielii și de acțiunea melanocitelor, celulele responsabile de producerea melaninei care pigmentează epiderma. Melanina din piele formează o barieră naturală împotriva razelor UV, dar nu este suficientă pentru a proteja complet pielea. Din nefericire, indiferent de ceea ce facem, nu putem schimba structura pielii sau capacitatea acesteia de a se bronza.

Cele șase fototipuri ale pielii

Acest fototip este foarte rar. Este vorba despre persoanele cu albinism, a căror piele este incapabilă să sintetizeze melanina din cauza unei deficiențe genetice. Persoanele cu albinism au părul de un alb-gălbui palid distinctiv, nu au ochii colorați, au pielea foarte deschisă la culoare, cea mai mică expunere la soare le provoacă arsuri și nu se bronzează niciodată. SPF recomandat: 50+

Acest tip de piele este de culoare foarte deschisă, ca a laptelui, adesea cu pistrui. Părul este, de obicei, roșcat. Chiar și o expunere foarte scurtă la soare le provoacă arsuri solare, iar aceste persoane nu se bronzează aproape deloc. Este esențial ca acest grup să se protejeze de soare. SPF recomandat: 50+

Piele albă, uneori cu pistrui și păr blond. Aceste persoane se ard aproape întotdeauna la soare, dar se bronzează ușor și au un bronz deschis la culoare la sfârșitul vacanței. SPF recomandat: 50+

Acesta este un fototip intermediar foarte frecvent în Franța. Aceste persoane au părul blond sau șaten, cu pielea deschisă sau închisă la culoare. Aceștia se pot arde în cazul unei expuneri timpurii la soare, dar apoi dobândesc un bronz auriu clasic. Culoarea ochilor și a părului este importantă. Persoanele blonde din fototipul 3 sau cele cu ochi deschiși îmbătrânesc mai repede decât cele brunete cu ochii închiși la culoare în cazul expunerii repetate la soare. SPF recomandat: 30 sau 50

Acest grup este alcătuit din persoane cu pielea închisă la culoare și părul șaten, care se ard rar la soare. Aceștia se bronzează rapid, deoarece pielea lor conține multă melanină. SPF recomandat: 20 sau 25

Acest fototip se numește tip mediteranean. Este vorba de persoane cu pielea închisă la culoare care se ard foarte rar la soare și se bronzează foarte repede. Au un bronz închis la culoare. SPF recomandat: 20 sau 25

Acest grup este alcătuit din persoane cu pielea neagră și ochi închiși la culoare, care sunt foarte rezistente la expunerea la soare. O cremă de protecție solară cu SPF redus este suficientă pentru ei. SPF recomandat: 10 (și de la 20 la 25 pentru părțile mai deschise ale pielii).

Ce este autobronzarea?

Dacă vrei să te bronzezi fără să te expui la soare sau să-ți prelungești bronzul acasă, autobronzantul este o soluție bună. Ingredientul activ din autobronzant este dihidroxiacetona (sau DHA), care colorează stratul superficial al pielii și este eliminat treptat prin oxidarea superficială a melaninei de la suprafața pielii - spre deosebire de o acumulare de melanină, așa cum se întâmplă în cazul bronzării naturale. De obicei, acesta este combinat cu eritruloză, un ingredient activ de origine vegetală care uniformizează culoarea.

Ce autobronzant ar trebui să alegi?

Dacă vrei rezultate vizibile rapid, este mai bine să folosești produse autobronzante care îți vor oferi o piele bronzată în câteva zile. Autobronzantul progresiv poate fi, de asemenea, o opțiune bună pentru persoanele cu pielea deschisă care se tem de prea mult contrast.

Cum să aplici corect autobronzantul

Aplicarea autobronzantului poate fi problematică: există riscul să rămâi cu urme inestetice și să obții un rezultat nefiresc.

Obiceiuri bune

Obiceiuri bune

  •  Pentru o aplicare mai uniformă, aplică autobronzantul alternând mâinile și folosind întreaga suprafață a palmelor.
  • Nu petrece prea mult timp pe zonele în care pielea este mai groasă, cum ar fi genunchii și coatele. Aplică în prealabil puțină loțiune de corp pentru a dilua autobronzantul în aceste zone.
  • Evită să aplici autobronzant pe călcâie.
  • Dacă este posibil, exfoliază-te cu o zi înainte de autobronzare.
  • Nu uita să te speli bine pe mâini după aplicare.

SFATURI PRIETENOASE DE LA EXPERȚI

Strălucirea sănătoasă a unei diete bogate în betacaroten

Morcovii nu numai că te fac să te simți bine, dar te fac și să arăți bine! Alimentele bogate în betacaroteni (pe lângă morcovi, îi poți găsi și în portocale, roșii și ardei) îți ajută pielea să își păstreze o culoare deschisă iarna și să se bronzeze frumos atunci când (în sfârșit) iese soarele.

Solarul: atenție la pericole

Soarele lipsește, iar iarna e lungă... Te tentează o mică ședință la solar pentru a obține o strălucire sănătoasă și pentru a folosi mai puțin fond de ten. Cu toate acestea, solarul poate fi periculos pentru piele în condiții nepotrivite, iar ultravioletele artificiale sunt de patru ori mai toxice decât cele naturale. Acest lucru se întâmplă deoarece se utilizează în principal razele UVA, care sunt responsabile de îmbătrânirea pielii și, parțial, de creșterea riscului de melanom. 

av_solaires_cancer-peau_homme_dos_1x1 473x473

Soarele și bronzul: atenție la inamicii ascunși

Soarele nu este întotdeauna acolo unde te aștepți să fie... S-ar putea să te surprindă faptul că nu numai atunci când pozezi ca o stea de mare la plajă riști să te expui efectelor nocive ale soarelui! Pielea ta este expusă la soare și atunci când te plimbi ziua prin oraș. De exemplu, deși geamurile mașinii sau ale casei tale filtrează razele UVB, ele lasă să treacă totuși o anumită cantitate de raze UVA.

În plus, și umbra poate fi înșelătoare. Radiațiile indirecte reprezintă un pericol real, mai ales dacă te afli într-un mediu care reflectă radiațiile solare (zăpadă, nisip, apă). De aceea, este important să ne protejăm pielea pe tot parcursul anului, în toate anotimpurile, de exemplu, cu creme de protecție nuanțatoare care protejează împotriva soarelui, oferindu-i în același timp pielii o notă de culoare, precum cremele nuanțatoare sau fondul de ten (combinând utilul cu plăcutul!). 

Cele trei tipuri de radiații solare

  • Radiațiile directe, care variază în funcție de altitudine, latitudine, anotimp și ora din zi
  • Radiațiile dispersate, dispersată de elementele din atmosferă, cum ar fi norii, ceața și particulele de praf
  • Radiațiile reflectate de suprafețe, care variază în funcție de gradul de reflexie al suprafețelor (zăpadă, nisip, mare, iarbă etc.).

Împreună, radiația directă, difuză și reflectată se numește radiație solară totală. 

AUTOBRONZANT

PRODUS PENTRU BRONZ FĂRĂ EXPUNERE LA SOARE

Autobronzant hidratant - Gel Mătăsos

Un bronz treptat, luminos și natural pentru pielea sensibilă a feței și a corpului.

 

Descoperă mai multe
PRODUS PENTRU BRONZ FĂRĂ EXPUNERE LA SOARE
Sus