Numărul cazurilor de cancer de piele este în creștere în întreaga lume.
La fiecare 14 secunde, este diagnosticat un cancer de piele la nivel mondial. O treime din toate cancerele diagnosticate la nivel mondial sunt cancere de piele, iar 10% dintre acestea sunt fatale. Există două tipuri de cancer de piele: carcinomul, care este malign la nivel local, și melanomul, care se poate răspândi în restul corpului și este cel mai periculos tip de cancer de piele.
Care sunt simptomele, tratamentele și diagnosticele pentru fiecare tip de cancer de piele? Ce rol joacă soarele în apariția melanomului și cum poate fi prevenit?

av_solaires_cancer-peau_homme_dos_1x1 473x473

Ce este cancerul de piele?

Cancerul de piele este o formă foarte frecventă de cancer care afectează epiderma. Acesta se instalează în melanocite, celulele responsabile de producerea melaninei, care se multiplică într-un număr foarte mare până la apariția unei tumori. Această anomalie a melanocitelor este cauzată în mare parte de expunerea la razele UVA. Dacă este depistat la timp, cancerul de piele este un cancer benign. Îndepărtarea țesutului canceros se realizează printr-o intervenție chirurgicală locală. Când cancerul este depistat târziu, prognosticul este mai slab, mai ales dacă celulele canceroase au migrat și s-au răspândit în tot corpul.

Rolul radiațiilor solare în cancerul de piele. 

Soarele are o acțiune cumulativă asupra pielii. Deși aduce unele beneficii, după cum am văzut, soarele prezintă și multe riscuri: arsuri solare, alergii solare, îmbătrânirea pielii etc. Expunerea prelungită la soare fără protecție are, de asemenea, consecințe nocive sub forma deteriorării ADN-ului. Dacă leziunile cauzate de soare sunt prea extinse și se acumulează în timp, pot duce la cancer de piele. Razele soarelui includ lumina ultravioletă (UV). UVC sunt cele mai periculoase raze, dar sunt blocate de stratul de ozon. Razele UVB afectează celulele epidermei, în timp ce razele UVA pot ajunge în straturile cele mai profunde ale dermei și pot provoca astfel deteriorarea ADN-ului. Recent, a fost descoperit un nou inamic al pielii: radiațiile de lumină vizibilă (sub formă de lumină vizibilă albastră de mare intensitate). Aceste raze sunt dăunătoare deoarece atacă toate componentele celulelor: lipidele, proteinele și ADN-ul. Daunele se acumulează pe termen lung, de unde și necesitatea absolută, din punct de vedere al sănătății publice, de a ne proteja de la o vârstă cât mai fragedă și pe tot parcursul vieții. 

av_solaires_cancer-peau_3-types_1x1   473x590

Diferitele forme de cancer de piele

Există mai multe forme diferite de cancer de piele, cu două tipuri principale:

  • carcinomul, care este malign localizat și pentru care tratamentul chirurgical este de obicei suficient, cu excepția cazurilor foarte rare în care sunt necesare tratamente oncologice (90% din cancerele cutanate),
  • melanomul, în care celulele se înmulțesc rapid și au tendința de a invada restul corpului dacă leziunea este extirpată prea târziu: acesta este cel mai periculos tip de cancer.
20-gouttes_logo_eta le don d_apaiser_ft carre

Diferitele tipuri de carcinom

Keratoza actinică

Keratoza actinică (KA) este o leziune precanceroasă cauzată de expunerea excesivă a pielii la lumina soarelui; se dezvoltă pe zonele expuse ale pielii. Acesta este considerat a fi primul stadiu care duce la apariția cancerului de piele, cum ar fi carcinomul cu celule scuamoase.

Cine este afectat?

Keratoza actinică este mai frecventă la persoanele care sunt foarte expuse la soare, cum ar fi marinarii și persoanele care trăiesc în zonele rurale și la munte. În Europa, 15% dintre bărbați și 6% dintre femei sunt afectate.

Cum apare?

Keratoza actinică apare rareori ca o singură leziune: se răspândește pe scară largă pentru a forma așa-numitele câmpuri canceroase. La început, acestea sunt prea mici pentru a fi văzute, ceea ce înseamnă că pe piele există întotdeauna mult mai multe leziuni invizibile decât cele vizibile. Acestea evoluează apoi în pete solzoase aspre și bine definite, care pot avea o culoare variind de la roșu la maro. (Sursa: Fundația Europeană pentru Combaterea Cancerul de Piele, Forumul European de Dermatologie)

Tratament

Îndepărtarea chirurgicală, aplicarea de gheață carbonică sau azot lichid sau medicamente topice. 

av_solaires_cancer_keratose-actinique_16x9_473_430

Carcinomul cu celule scuamoase

Carcinomul cu celule scuamoase (CCS) este al doilea cel mai frecvent cancer de piele. Este un cancer foarte agresiv. În cele mai multe cazuri, carcinoamele cu celule scuamoase sunt cauzate de expunerea cronică la lumina soarelui. CCS reprezintă o creștere necontrolată a keratinocitelor anormale. 40-60% dintre carcinoamele cu celule scuamoase derivă din keratozele actinice netratate.

Cine poate face CCS?

Persoanele cu vârsta de peste 60 de ani și cele care lucrează în profesii deosebit de expuse (agricultori, marinari, muncitori în construcții etc.). În fiecare an, aproximativ 1 din 1.800 de persoane sunt afectate de CCS.

Cum apare?

Acest tip de cancer se caracterizează printr-o pată roșie aspră și persistentă, cu margini neregulate. De asemenea, poate lua forma unei răni rotunjite și deschise, cu margini ridicate. Aproximativ 2-10% dintre carcinoamele cu celule scuamoase se răspândesc ulterior în sistemul limfatic și pot pune în pericol viața. 

Tratament

Tratament chirurgical, chimioterapie aplicată prin piele și tratamente orale sau oncologice, dacă cancerul s-a extins.

av_solaires_cancer-peau_carcinome-epidermoide_16x9

Carcinomul bazocelular

Carcinomul bazocelular (CBC) este cel mai frecvent, dar și cel mai puțin agresiv tip de cancer de piele - și dintre toate tipurile de cancer care afectează organele. Fiind cauzate de obicei de o combinație dintre expunerea cumulată și intensă la radiațiile UV și expunerea ocazională, carcinoamele bazocelulare se dezvoltă din celulele bazale ale pielii, în cel mai profund strat al epidermei.

Cine poate face CBC?

În fiecare an, aproximativ 1 din 1.500 de persoane sunt afectate de CBC. Acestea afectează în principal persoanele cu vârsta de peste 50 de ani și sunt mai frecvente la bărbați decât la femei.

Cum apare?

Acest tip de cancer apare sub formă de noduli, pete, răni sau umflături anormale ale pielii de culoare roșie sau rozalie pe zone foarte localizate: față, gât, mâini etc. Acestea pot provoca daune estetice majore dacă sunt lăsate să crească, dar în mod normal nu se răspândesc la alte organe și doar rareori pun viața în pericol. (Sursa: Fundația Europeană pentru Combaterea Cancerul de Piele, Forumul European de Dermatologie)

Tratament 

În cazul tumorilor superficiale, intervenția chirurgicală este tratamentul preferat, dar medicul poate folosi și medicamente topice.

Melanomul

Melanomul este cel mai periculos tip de cancer de piele. Reprezintă 5% din cancerele de piele și 1% din tumorile maligne.

Melanomul se dezvoltă ca urmare a unei expuneri intense la soare (arsuri solare), mai degrabă decât ca urmare a unei acumulări pe termen lung a expunerii la soare, și tinde să apară la persoanele cu predispoziție genetică. Tumora poate apărea pe o aluniță preexistentă sau pe o aluniță nou sintetizată. Aceasta își are originea în melanocite, celulele care produc melanina. Melanomul se extinde relativ devreme la alte organe prin metastaze.

av_solaires_cancer-peau_melanome_16x9 473x590

RĂSPUNDEM LA ÎNTREBĂRILE TALE

Cum este diagnosticat melanomul?

Melanomul apare adesea ca o pată sau o umflătură maro sau multicoloră, asimetrică, neregulată, care crește în timp și nu este supărătoare la atingere. Poate începe ca o pată plată, care apoi poate deveni mai proeminentă. În cazuri rare, este posibil să nu fie pigmentată. Asemănarea sa cu o aluniță poate face uneori dificil diagnosticul. Dacă există îndoieli, trebuie consultat un dermatolog pentru o biopsie. (Sursa: Fundația Europeană pentru Combaterea Cancerului de Piele).

Locul în care apare cancerul de piele variază în funcție de tipul de melanom, de sexul și de fototipul persoanei. În general, la caucazieni, melanoamele maligne se întâlnesc pe membrele inferioare, pe trunchi, pe cap și mai rar pe membrele superioare, în timp ce la populația de culoare, sunt mai frecvente tălpile picioarelor și membranele mucoase.

Deși există mai mulți factori (chimici, fizici, medicinali, nutriționali, virali), expunerea intensă și repetată a anumitor părți ale corpului la soare pare să joace un rol activ în apariția melanoamelor. De aceea, este important să ne protejăm de soare, respectând regulile de expunere și alegând o protecție adecvată, mai ales pentru persoanele din grupele de fototip 1 și 2, care sunt deosebit de sensibile la melanoame: doar prevenția nu este suficientă pentru a întârzia apariția tumorilor.

Diagnosticul precoce crește șansele de vindecare. Diagnosticele ulterioare necesită un tratament mai extins pentru a preveni răspândirea celulelor canceroase în organism. Doar prevenția nu poate împiedica dezvoltarea acestui tip de tumoare. Tratamentul melanomului variază în funcție de stadiul de dezvoltare: Melanoamele din stadiile I și II se tratează prin intervenție chirurgicală. Melanoamele din stadiul III se tratează prin intervenție chirurgicală și, uneori, cu inhibitori Braf/Mek sau imunoterapie. Melanoamele din stadiul IV se tratează prin intervenție chirurgicală, inhibitori Braf/Mek sau imunoterapie.

SFATURI PRIETENOASE DE LA EXPERȚI 

Mare atenție la arsurile solare și expunerea frecventă!

Pielea ta își amintește totul, ca filmul unui aparat foto, de la o vârstă foarte fragedă. De aceea, în ceea ce privește arsurile solare, avem o „cotă" pe care nu trebuie să o depășim. În general, se consideră că este nevoie de 10 până la 15 ani de expunere excesivă pentru a provoca cancer. Așa că ai grijă de capitalul tău solar!

Pentru a preveni apariția melanomului, trebuie să învățăm să ne monitorizăm îndeaproape alunițele. Petele pigmentate (și alunițele) sunt considerate suspecte atunci când prezintă modificări asimetrice în ceea ce privește textura, conturul și culoarea. Dacă ai dubii, consultă un medic dermatolog.

Angajamentul Eau Thermale Avène pentru prevenirea cancerului

Angajamentul Eau Thermale Avène pentru prevenirea cancerului

Eau Thermale Avène se angajează să colaboreze cu Fundația Europeană pentru Combaterea Cancerului de Piele pentru a crește gradul de conștientizare, a educa și a preveni cancerul de piele. Și de 30 de ani, datorită expertizei sale unice în domeniul fotoprotecției, Eau Thermale Avène se străduiește să creeze produse de îngrijire solară de înaltă calitate și de înaltă performanță, care să asigure o protecție optimă.

ANGAJAMENTUL NOSTRU PENTRU PREVENIREA CANCERULUI
Sus