Cancerul de piele
Numărul cazurilor de cancer de piele este în creștere în întreaga lume.
La fiecare 14 secunde, este diagnosticat un cancer de piele la nivel mondial. O treime din toate cancerele diagnosticate la nivel mondial sunt cancere de piele, iar 10% dintre acestea sunt fatale. Există două tipuri de cancer de piele: carcinomul, care este malign la nivel local, și melanomul, care se poate răspândi în restul corpului și este cel mai periculos tip de cancer de piele.
Care sunt simptomele, tratamentele și diagnosticele pentru fiecare tip de cancer de piele? Ce rol joacă soarele în apariția melanomului și cum poate fi prevenit?
Cancerul de piele este o formă foarte frecventă de cancer care afectează epiderma. Acesta se instalează în melanocite, celulele responsabile de producerea melaninei, care se multiplică într-un număr foarte mare până la apariția unei tumori. Această anomalie a melanocitelor este cauzată în mare parte de expunerea la razele UVA. Dacă este depistat la timp, cancerul de piele este un cancer benign. Îndepărtarea țesutului canceros se realizează printr-o intervenție chirurgicală locală. Când cancerul este depistat târziu, prognosticul este mai slab, mai ales dacă celulele canceroase au migrat și s-au răspândit în tot corpul.
Soarele are o acțiune cumulativă asupra pielii. Deși aduce unele beneficii, după cum am văzut, soarele prezintă și multe riscuri: arsuri solare, alergii solare, îmbătrânirea pielii etc. Expunerea prelungită la soare fără protecție are, de asemenea, consecințe nocive sub forma deteriorării ADN-ului. Dacă leziunile cauzate de soare sunt prea extinse și se acumulează în timp, pot duce la cancer de piele. Razele soarelui includ lumina ultravioletă (UV). UVC sunt cele mai periculoase raze, dar sunt blocate de stratul de ozon. Razele UVB afectează celulele epidermei, în timp ce razele UVA pot ajunge în straturile cele mai profunde ale dermei și pot provoca astfel deteriorarea ADN-ului. Recent, a fost descoperit un nou inamic al pielii: radiațiile de lumină vizibilă (sub formă de lumină vizibilă albastră de mare intensitate). Aceste raze sunt dăunătoare deoarece atacă toate componentele celulelor: lipidele, proteinele și ADN-ul. Daunele se acumulează pe termen lung, de unde și necesitatea absolută, din punct de vedere al sănătății publice, de a ne proteja de la o vârstă cât mai fragedă și pe tot parcursul vieții.
Există mai multe forme diferite de cancer de piele, cu două tipuri principale:
Melanomul apare adesea ca o pată sau o umflătură maro sau multicoloră, asimetrică, neregulată, care crește în timp și nu este supărătoare la atingere. Poate începe ca o pată plată, care apoi poate deveni mai proeminentă. În cazuri rare, este posibil să nu fie pigmentată. Asemănarea sa cu o aluniță poate face uneori dificil diagnosticul. Dacă există îndoieli, trebuie consultat un dermatolog pentru o biopsie. (Sursa: Fundația Europeană pentru Combaterea Cancerului de Piele).
Locul în care apare cancerul de piele variază în funcție de tipul de melanom, de sexul și de fototipul persoanei. În general, la caucazieni, melanoamele maligne se întâlnesc pe membrele inferioare, pe trunchi, pe cap și mai rar pe membrele superioare, în timp ce la populația de culoare, sunt mai frecvente tălpile picioarelor și membranele mucoase.
Deși există mai mulți factori (chimici, fizici, medicinali, nutriționali, virali), expunerea intensă și repetată a anumitor părți ale corpului la soare pare să joace un rol activ în apariția melanoamelor. De aceea, este important să ne protejăm de soare, respectând regulile de expunere și alegând o protecție adecvată, mai ales pentru persoanele din grupele de fototip 1 și 2, care sunt deosebit de sensibile la melanoame: doar prevenția nu este suficientă pentru a întârzia apariția tumorilor.
Diagnosticul precoce crește șansele de vindecare. Diagnosticele ulterioare necesită un tratament mai extins pentru a preveni răspândirea celulelor canceroase în organism. Doar prevenția nu poate împiedica dezvoltarea acestui tip de tumoare. Tratamentul melanomului variază în funcție de stadiul de dezvoltare: Melanoamele din stadiile I și II se tratează prin intervenție chirurgicală. Melanoamele din stadiul III se tratează prin intervenție chirurgicală și, uneori, cu inhibitori Braf/Mek sau imunoterapie. Melanoamele din stadiul IV se tratează prin intervenție chirurgicală, inhibitori Braf/Mek sau imunoterapie.
Pielea ta își amintește totul, ca filmul unui aparat foto, de la o vârstă foarte fragedă. De aceea, în ceea ce privește arsurile solare, avem o „cotă" pe care nu trebuie să o depășim. În general, se consideră că este nevoie de 10 până la 15 ani de expunere excesivă pentru a provoca cancer. Așa că ai grijă de capitalul tău solar!
Pentru a preveni apariția melanomului, trebuie să învățăm să ne monitorizăm îndeaproape alunițele. Petele pigmentate (și alunițele) sunt considerate suspecte atunci când prezintă modificări asimetrice în ceea ce privește textura, conturul și culoarea. Dacă ai dubii, consultă un medic dermatolog.
Eau Thermale Avène se angajează să colaboreze cu Fundația Europeană pentru Combaterea Cancerului de Piele pentru a crește gradul de conștientizare, a educa și a preveni cancerul de piele. Și de 30 de ani, datorită expertizei sale unice în domeniul fotoprotecției, Eau Thermale Avène se străduiește să creeze produse de îngrijire solară de înaltă calitate și de înaltă performanță, care să asigure o protecție optimă.
Produse de îngrijire a pielii Eau Thermale Avène concepute pentru a proteja pielea și a respecta oceanele