av_solaires_allergie_urticaire_1x1 473x473

Simptomele alergiei la soare

Cum știi dacă suferi de o alergie la soare? Este simplu: după expunerea la soare, pielea ta este roșie și te mănâncă. Alergia la soare (sau lucita, așa cum este cunoscută din punct de vedere medical) se manifestă prin roșeață: o erupție cutanată cu bubițe sau papule roșii mici, ușor înălțate, și senzații de mâncărime în locul de expunere a pielii la soare.   Apare cel mai adesea pe zonele expuse, cum ar fi decolteul, umerii, brațele, dosul mâinilor și picioarele. Există mai multe forme de alergie la soare.
 

Erupția polimorfă la lumină

Erupția polimorfă la lumină este cea mai frecventă formă de alergie solară. Afectează mai ales femeile tinere, în special la nivelul decolteului, dar poate afecta orice altă zonă care a fost expusă, cu excepția notabilă a feței. Reacția apare după prima sau a doua expunere la soare în timpul verii. Îți poate da viața peste cap timp de o săptămână, dar are avantajul (dacă se poate spune așa!) de a nu se mai repeta după o nouă expunere la soare în același anotimp, ca și cum pielea s-ar fi obișnuit cu soarele. Acestea fiind spuse, polimorfă la lumină va reveni probabil în fiecare an.

 

Lucita polimorfă

Lucita polimorfă este mai puțin frecventă, dar mai deranjantă, în sensul că afectează orice zonă expusă, inclusiv fața, și apare după fiecare expunere, fie că este la începutul, mijlocul sau sfârșitul verii. Acest tip de alergie la soare va reveni probabil și în anii următori.

 

Fotodermatoza juvenilă de primăvară

Alergia la soare afectează și copiii. Fotodermatoza juvenilă de primăvară, în special. este o formă de alergie solară care afectează urechile copiilor și adolescenților, apărând mai frecvent la băieții decât la fete, și adesea în timpul unei excursii la munte.

 

Urticaria solară

Și nu în ultimul rând, urticaria solară se declanșează în câteva minute de la expunere și dispare spontan la umbră după câteva minute sau ore, în funcție de individ. Aceasta se manifestă prin apariția unor pete groase, roșii, cu mâncărimi, asemănătoare cu înțepăturile de urzică. 

 

 

  • <span class="ezstring-field">av_solaires_lucite_estival_4x5_2025x2880</span>
  • <span class="ezstring-field">av_solaires_lucite-polymorphe_4x5_2025x2880</span>
  • <span class="ezstring-field">av_solaires_urticaire-solaire_4x5_2025x2880</span>

Beneficiile și daunele pe care le aduce soarele asupra pielii

Cum tratăm alergia la soare

Deși există mai multe modalități de a trata alergia la soare, primul pas pentru a limita riscul este de a limita expunerea la soare.

Protecția împotriva soarelui

Soluții de îngrijire disponibile

Prima soluție pentru alergia solară este să evităm expunerea la soare: fără lumină solară, nu poate exista lucita! Prin urmare, este esențial să cunoaștem (și să respectăm) regulile de expunere la soare și să ne protejăm pielea cu haine, pălării, ochelari de soare și să alegem protecția solară potrivită pentru tipul nostru de piele

Pe lângă limitarea expunerii, mai putem lua suplimente alimentare vândute în farmacii cu câteva săptămâni înainte de prima expunere la soare și pe toată durata expunerii la soare. Dar dacă aceste măsuri simple nu sunt suficiente, medicul ar putea prescrie anumite medicamente, cum ar fi antimalaricele de sinteză, pe care să le luăm pe toată durata vacanței. Medicul ar putea chiar să recomande un tratament PUVA efectuat de un dermatolog, în cadrul căruia se administrează doze din ce în ce mai mari de radiații UVA pe piele. 

SFATURI PRIETENOASE DE LA EXPERȚI 

Cu fiecare nou anotimp însorit trebuie să încurajăm bunele obiceiuri, pentru că nicio soluție terapeutică nu poate oferi un remediu definitiv. Nu trebuie ne simțim descurajați dacă suferim de o alergie la soare: nu e nevoie să stăm neapărat la umbră pe timpul verii! Obiceiurile bune privind expunerea la soare pot fi învățate rapid și ne vor fi de mare folos. 

 

Care este rolul razelor UVA și UVB în cazul alergiei la soare?

În timp ce razele UVB sunt responsabile pentru bronzare și arsurile solare, razele UVA sunt responsabile pentru alergia la soare. De aceea, este important să găsim o cremă de soare cu protecție ridicată care să ne protejeze împotriva ambelor tipuri de raze UV.

 

av_solaires_schema_allergie_uva_uvb_1x1_473x590 1. Hipodermă; 2: Derma; 3: Epidermă; 4: UVA; 5: UVB

Lucita afectează aproximativ 10% dintre adulți, femeile fiind mult mai afectate, adică în proporție de 90% din cazuri. Majoritatea persoanelor afectate sunt adulți tineri. Alergia poate să apară timp de câțiva ani și apoi să dispară complet.

Există și alte cauze pentru reacția la soare în afară de lucită?

Desigur: simptomele lucitei estivale sunt aceleași cu cele ale altor cauze. Nu trebuie să confundăm lucita estivală cu o reacție cauzată de aplicarea pe piele a unui parfum sau a unui alt produs fototoxic sau de administrarea de medicamente fotosensibilizante înainte de expunerea la soare!

av_solaires_reaction_medicament_1x1 473x473
Sus