Cuprins

Beneficiile și daunele aduse de soare asupra pielii tale

Fotoprotecția naturală și rolul melaninei

Pielea este deja capabilă să se apere singură împotriva agresiunii razelor UV. Părul, stratul cornos și bariera de melanină sunt câteva dintre mijloacele de care dispune pielea pentru a se apăra. Melanina, un pigment natural al pielii produs de melanocite, celulele specializate în bronzare, variază de la o persoană la alta în funcție de fototipul acesteia.  Pigmentația melaninei este cel mai dezvoltat sistem fotoprotector al organismului: absoarbe peste 90% din razele UV care trec prin stratul cornos.

Melanina absoarbe razele UV pentru a le împiedica să pătrundă în straturile mai profunde și mai vulnerabile ale pielii. Atunci când există multă melanină, crește numărul de keranocite și stratul cornos se îngroașă

Această apărare bazată pe pigmentație variază de la o persoană la alta, dar cu cât epiderma este mai pigmentată, cu atât va rezista mai bine la agresiunea soarelui. De asemenea, este important să te protejezi și în alte moduri.

 

av_solaires_mefaits_uv_peau_1x1

 

În cantități mici, soarele este benefic: este esențial pentru sinteza vitaminei D, care joacă un rol cheie în calcifierea oaselor.

Razele UVB ale soarelui favorizează sinteza vitaminei D, principalul factor de creștere a oaselor. Folosite sub supraveghere medicală, radiațiile UV pot trata o serie de boli, inclusiv rahitismul, psoriazisul, eczema și icterul. 

O expunere la soare timp de 10-15 minute, de 2-3 ori pe săptămână, este suficientă pentru a ne asigura că ne acoperim necesarul de vitamina D și pentru a preveni apariția rahitismului; de asemenea, este benefică în prevenirea osteoporozei la persoanele vârstnice.

Beneficiile soarelui

 

Fac alergie la soare în fiecare an, de la prima ieșire la soare. Dispare după o săptămână, dacă folosesc cremă de protecție solară zilnic.

Emilie38 de ani

Există mai multe forme de alergie la soare, iar arsurile solare benigne din timpul verii sunt cele mai frecvente. Se manifestă prin roșeață, o erupție sub formă de bubițe sau papule roșii mici, ușor înălțate, și senzații de mâncărime în zonele în care pielea a fost expusă la soare. Apare cel mai adesea pe zonele expuse, cum ar fi decolteul, umerii, brațele, dosul mâinilor și picioarele.

Înțelegerea alergiei la soare 

Lentiginele solare, cunoscute și sub numele de „pete solare" sau „pete de bătrânețe", sunt unul dintre cele mai vizibile efecte ale îmbătrânirii pielii. Acestea sunt rezultatul acumulării de melanină în epidermă sau dermă. Constituie un tip comun de hiperpigmentare care apare sub forma unor zone mici, plate, întunecate, de culoare maroniu deschis până la negru. Aceste pete solare apar pe zonele cele mai expuse la soare: fața, gâtul, umerii, decolteul, antebrațele și dosul mâinilor.

Află mai multe despre petele solare

Poate că ai auzit această expresie folosită de dermatologi fără să știi cu adevărat ce înseamnă. Atunci când vorbim despre „capitalul solar" sau despre capacitatea noastră de a ne proteja împotriva daunelor provocate de soare, ne referim la cantitatea de radiații UV pe care pielea o poate suporta fără a suferi daune (de exemplu, îmbătrânire prematură sau cancer de piele). Această capacitate este determinată genetic la naștere, nu poate fi reînnoită și depinde, printre altele, de fototipul tău. Capacitatea noastră de a rezista la daunele provocate de soare este departe de a fi nelimitată, motiv pentru care trebuie să o protejăm: până la vârsta de 20 de ani, ne vom fi folosit deja 50% din capacitatea noastră.

  • <span class="ezstring-field">av_sun-care_intense-protect-50-_social_8_post_3282770141214_hd_5x4</span>
  • <p>1. Hipoderm&#259;; 2: Derma; 3: Epiderm&#259;; 4: Protec&#539;ie solar&#259;</p>
    1. Hipodermă; 2: Derma; 3: Epidermă; 4: Protecție solară
  • <p>1. Hipoderm&#259;; 2: Derma; 3: Epiderm&#259;; 4: Protec&#539;ie solar&#259;</p>

SFATURI PRIETENOASE DE LA EXPERȚI

Unele tratamente accentuează sensibilitatea pielii la soare și impun o atenție sporită înainte de expunere. Acest fenomen se numește fotosensibilizare. 

AFLĂ MAI MULTE

av_solaires_uvb_coups-de-soleil_1x1

 

 

Arsurile solare (sau eritemul solar) reprezintă un răspuns inflamator al pielii cauzat de expunerea la radiațiile UV. Există patru grade de arsuri solare. Severitatea variază în funcție de tipul de piele sau fototip, de sensibilitatea individuală la UV, de factorii genetici, de durata și frecvența expunerii și de intensitatea radiațiilor solare.

Înțelegerea diferitelor grade de arsuri solare

„Masca de sarcină”, sau melasma, este cauzată de supraproducția de melanină, pigmentul responsabil de culoarea epidermei, produsă de melanocite. Aceasta afectează în principal (dar nu numai) femeile însărcinate, unde se declanșează începând cu luna a 4-a de sarcină.

Tot ce trebuie să știi despre „masca de sarcină”

av_solaires_melasma_femme_enceinte_1x1_1620_1620

Dacă te îngrijorează expunerea la soare și riscurile pe care aceasta le implică, există metode dovedite de „bronzare fără soare". Una din soluții este aplicarea unui autobronzant care colorează stratul superficial al pielii.

Soarele este un fals prieten al acneei. Deși usucă puseurile de acnee prin îngroșarea inițială a pielii, pielea înfundată își „ia revanșa” la câteva săptămâni după expunerea la soare, eliberând din nou sebum în exces (acest lucru este cunoscut sub numele de efectul de recul al acneei). 

Tot ce trebuie să știi despre acnee și soare

Există multe moduri în care soarele îi poate dăuna pielii. Lumina ultravioletă poate provoca daune ireversibile și, în cele mai grave cazuri, moartea. Expunerea la soare este periculoasă. În cazul pielii, provoacă arsuri solare, îmbătrânire prematură, alergii și, în cele mai grave cazuri, cancer (melanom și carcinom). Singurul mod sigur de a preveni riscul de deteriorare a pielii este să nu ne expunem pielea la soare.

av_solaires_uva_peau_seche_rides_1x1_473_473

Pe lângă radiațiile UV, cercetătorii au descoperit recent un nou inamic al pielii: radiațiile luminoase vizibile (sub forma luminii albastre vizibile de înaltă intensitate). Acest tip de radiații este dăunător deoarece atacă toate componentele celulare: lipide, proteine și ADN. Daunele se produc pe termen lung, de unde și necesitatea absolută, din punct de vedere al sănătății publice, de a ne proteja cât mai din timp posibil și pe tot parcursul vieții.

Tot ce trebuie să știi despre lumina albastră

av_solaires_lumiere-bleue_1x1_473_473

O treime din toate formele de cancer diagnosticate la nivel mondial sunt cancere de piele, iar 10% dintre acestea sunt fatale. Cancerul de piele reprezintă proliferarea celulelor canceroase la nivelul pielii. Acesta este cauzat de o modificare a structurii genetice a celulelor pielii, care se înmulțesc apoi într-un ritm accelerat, provocând o tumoare.

Cancerul de piele

av_solaires_cancer-peau_homme_dos_1x1_473_473

RĂSPUNDEM LA ÎNTREBĂRILE TALE

Nu, cea mai caldă perioadă a zilei este între orele 12 și 4 după-amiaza. Evită expunerea la soare în acest interval.

Da, radiațiile UVB favorizează sinteza vitaminei D, care joacă un rol în calcifierea oaselor.

Nu: pielea își amintește totul și, de fiecare dată când te expui la soare, este posibil să te arzi în aceeași zonă a pielii ca data trecută. Arsurile solare repetate ar putea dubla riscul de melanom.

Crema de protecție solară este esențială, dar trebuie să te asiguri, de asemenea, că copilul tău poartă un tricou, o pălărie cu boruri largi și ochelari de soare.

Nu! Trebuie să reaplici frecvent crema de protecție solară pentru a rămâne protejat(ă), în special după ce transpiri, înoți sau te ștergi cu un prosop. De asemenea, este important să aplici crema solară cu 20 de minute înainte de expunerea la soare.

Razele UVB sunt la fel de periculoase ca și razele UVA. Ambele cauzează îmbătrânirea pielii și apariția cancerului. Spre deosebire de razele UVB, care provoacă arsuri solare, razele UVA afectează pielea fără a lăsa urme vizibile.

Nu. Ești protejat(ă) împotriva razelor UVA și UVB și a efectelor nocive ale acestora (erupții cutanate cauzate de expunerea la soare și, pe termen lung, îmbătrânirea pielii), dar procesul de bronzare nu este neapărat stopat. După câteva zile de expunere treptată, vei obține un bronz frumos care durează mult timp fără să te arzi.

Norii blochează doar o mică parte din razele solare. Stratul de nori poate lăsa să treacă până la 95% din razele UV. Așadar, trebuie să ai grijă chiar și în zilele înnorate!

Nu trebuie să uiți niciodată că bronzul nu te protejează împotriva arsurilor solare. În plus, bronzul nu blochează razele UVA, care sunt responsabile de cancerul de piele pe termen lung.

Virusul herpetic se află în stare latentă în terminațiile nervoase de sub piele. Ca urmare a oboselii, a emoțiilor, a menstruației și a soarelui, virusul se „trezește" și apare o erupție locală: acesta este momentul în care s-ar putea să apară un herpes oral. Pentru a evita o erupție, protejează-ți buzele cu un produs de îngrijire a buzelor cu protecție ridicată.

av_sun care_intense protect 50-_social_25_post_3282770141214_hd

PRODUSELE NOASTRE PENTRU A NE PROTEJA VIITORUL

Acest produs de protecție solară cu spectru foarte larg îndeplinește cele mai stricte cerințe pentru piele și reduce impactul asupra mediului. Descoperă gama
Sus