Ce înseamnă termenul „capital solar"?

Termenul „capital solar" se referă la cantitatea de lumină UV pe care pielea o poate tolera înainte de a fi afectată. Această capacitate este determinată genetic la naștere și variază în funcție de fototip. Capitalul nostru solar este limitat: la 20 de ani, am folosit deja 50% din capacitatea noastră. Termenul de „capital solar" se referă, de asemenea, în mod indirect, la arsenalul mijloacelor de apărare pe care le are pielea la dispoziție pentru a lupta împotriva efectelor nocive ale soarelui, cum ar fi arsurile solare și îmbătrânirea pielii. Acesta se dobândește la naștere, nu poate fi regenerat și depinde de fototipul fiecărei persoane. Fiecare tip de piele are propriile caracteristici și reacționează diferit la soare. 

Ce ne afectează capitalul solar?

Capitalul solar al fiecăruia depinde de mai mulți factori.

Fototipul nostru

Extrem de sensibile la soare, fototipurile deschise (fototipul I și II) au un capital solar foarte scăzut. Spre deosebire de tonurile mai închise ale pielii (fototipurile IV sau V), intensitatea bronzului și capacitatea melanocitelor este limitată pe parcursul vieții. Cu cât un individ are mai multă melanină în mod natural, cu atât mai mare este capitalul său solar și cu atât mai bine este înarmat împotriva soarelui. 

Istoricul nostru joacă un rol

Persoanele care au suferit multiple arsuri solare în copilărie observă o diminuare a capitalului lor solar de-a lungul anilor, deoarece efectele soarelui asupra pielii sunt cumulative și pielea memorează aceste agresiuni. Și mare atenție la efectul fluture: o arsură solară din copilărie poate deveni un cancer de piele la vârsta adultă. 

Obiceiurile noastre de protecție și de expunere

Extrem de sensibile la soare, fototipurile deschise (fototipul I și II) au un capital solar foarte scăzut. Spre deosebire de tonurile mai închise ale pielii (fototipurile IV sau V), intensitatea bronzului și capacitatea melanocitelor este limitată pe parcursul vieții. Cu cât un individ are mai multă melanină în mod natural, cu atât mai mare este capitalul său solar și cu atât mai bine este înarmat împotriva soarelui. 

Mediul înconjurător

Stresul, fumatul, poluarea și o alimentație săracă în antioxidanți încurajează proliferarea radicalilor liberi. Aceștia sunt electroni liberi care călătoresc prin corp și sunt responsabili de îmbătrânirea pielii, contribuind la uscarea acesteia și limitându-i capacitatea de a se bronza.

Melanoamele sunt strâns legate de modul în care avem grijă de propriul capital solar

Deși există mai mulți factori (chimici, fizici, medicinali, nutriționali, virali), expunerea intensă și repetată a anumitor părți ale corpului la soare pare să joace un rol activ în apariția melanoamelor. De aceea, este important să ne protejăm de soare, respectând regulile de expunere la soare și alegând o bună protecție solară. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele din grupele de fototip I și II, care sunt deosebit de sensibile la melanoame: doar prevenția nu este suficientă pentru a întârzia apariția acestui cancer de piele, care este printre cele mai grave. Expunerea la radiațiile ultraviolete are efecte cumulative, ceea ce înseamnă că acestea se adaugă sau se acumulează în timp. Deteriorarea pielii începe de la o vârstă fragedă și, deși nu este vizibilă, se accentuează pe parcursul vieții noastre. Este general acceptat faptul că sunt necesari între 10 și 15 ani de expunere excesivă la soare pentru a provoca cancer. Așa că ai grijă de capitalul tău solar!

 

av_sun-care_intense-protect-50-_social_8_post_3282770141214_hd_5x4 473x473

Incidența melanomului este direct proporțională cu numărul de arsuri solare acumulate în copilărie, care este perioada din viață în care pielea este cea mai vulnerabilă la radiații.

RĂSPUNDEM LA ÎNTREBĂRILE TALE

Atunci când capacitatea noastră de a rezista la daunele provocate de soare scade, este ca și cum am primi puncte la permis. Dacă vrei să te bucuri în continuare de soare în siguranță, trebuie să ai grijă. De fapt, trebuie să fim atenți când vine vorba de expunerea excesivă la soare încă din primele etape ale vieții. Dar niciodată nu este prea târziu pentru a îndrepta lucrurile. Prevenirea riscurilor asociate cu soarele presupune fotoprotecție sau prudență constantă în ceea ce privește expunerea la soare, în special prin respectarea cu strictețe a câtorva reguli de bun simț în ceea ce privește soarele: nu sta prea mult timp la soare în timpul orelor cu intensitate maximă a luminii solare, poartă îmbrăcăminte, pălării și ochelari de soare cu protecție UVA și folosește protecție cu SPF ridicat.

Din păcate, nu există o metodă miraculoasă pentru a-ți crește capacitatea de a rezista la daunele provocate de soare și capacitatea pielii tale de a se bronza. Capacitatea ta de a rezista la daunele provocate de soare depinde de tipul tău de piele, de obiceiurile de expunere și de expunerea la razele UV deja acumulate de pielea ta. Acestea fiind spuse, pentru a te putea bucura mai mult timp de soare, poți adopta obiceiuri bune încă de la o vârstă fragedă: combină îmbrăcămintea cu protecția solară, evită expunerea în momentele cele mai toride ale zilei, calmează-ți pielea după expunerea la soare și pregătește-o înainte de a ieși la soare, în special prin exfoliere pentru a accentua bronzul.

Arsurile solare sunt deja un semnal clar prin care de pielea ta îți transmite că nu ai protejat-o. Primele semne de îmbătrânire a pielii, ridurile și liniile fine, lipsa de strălucire și pierderea elasticității sunt toate semnale că pielea ta nu mai poate tolera expunerea la UV și că ți s-a epuizat capacitatea de a rezista la daunele provocate de soare. Acest lucru se întâmplă deoarece aceste semne sunt asociate cu încetinirea metabolismului celulelor pielii și cu atacurile repetate ale radicalilor liberi din cauza expunerii la razele UV. Apariția melanomului sau a oricărei alte forme de cancer de piele este un semnal și mai puternic că nu trebuie să te expui deloc la soare și că este absolut necesar să îți monitorizezi și să îți protejezi alunițele.

Sus