Protecție solară

Ce este lumina albastră?

Lumina albastră este o lumină emisă în principal de soare, dar și de surse artificiale cu LED-uri sau lămpi fluorescente compacte, cum ar fi ecranele de calculator, smartphone-uri etc. În spectrul „curcubeu" al luminii vizibile, lumina albastră se împarte în două tipuri de radiații foarte diferite.
 

 

Lumina „albastru-turcoaz"

Lumina „albastru-turcoaz" este recunoscută ca fiind vitală pentru funcționarea organismului. Acest tip de lumină ne reglează ciclurile circadiene: influențează momentul în care ne trezim și adormim, precum și starea noastră generală de bine.

Lumina „albastru-violet" 

Lumina „albastru-violet" este banda din spectrul vizibil care conține cea mai mare cantitate de energie, de unde și denumirea de HEV (High Energy Visible Light - lumină vizibilă de mare intensitate), care este dăunătoare pentru organism: accelerează îmbătrânirea celulelor noastre și trebuie să ne protejăm de ea. 

Lumina albastră: care este diferența dintre lumina soarelui și lumina emisă de ecrane?

Lumina albastră provenită de la ecrane nu se compară cu intensitatea luminii soarelui, chiar dacă acest tip de lumină devine din ce în ce mai prezent în viața noastră de zi cu zi: suntem expuși la ea mai devreme și mai mult timp. Intensitatea luminii soarelui poate fi de 1000 de ori mai mare decât cea a ecranelor și ar trebui să petrecem 64 de zile întregi în fața tabletei digitale pentru a obține echivalentul unei ore de expunere la soare. O altă diferență este că, în aer liber, pielea este expusă direct la soare, în timp ce ochiul percepe doar ceea ce este reflectat de lumină.

1. Comparație folosind datele fluxometer.com
Intensitatea luminii unui iPhone X: Lumină albastră (putere ponderată): Doză de 8,14 µW/cm2/1h = 0,0293 J/cm2
Intensitatea luminii unui iPad4: Lumină albastră (putere ponderată): Doză de 5,45 µW/cm2/1h: 0,0196 J/cm2

Efectele luminii albastre

Odată cu lumina vizibilă albastră de mare intensitate, s-a descoperit un nou inamic al pielii, poate chiar mai dăunător decât razele UVA și UVB. Aceste raze nocive pătrund și mai adânc în straturile pielii, ajungând până la hipodermă. Prin energia sa intensă - de unde și numele său - lumina albastră atacă toate componentele celulare: lipide, proteine și ADN. Doar aceste raze deteriorează celulele pielii într-o oră de expunere la soare². Daunele se măsoară pe termen lung, de unde și necesitatea absolută, din punct de vedere al sănătății publice, de a ne proteja de la o vârstă cât mai fragedă și pe tot parcursul vieții. Dar acestea nu sunt singurele efecte ale luminii albastre asupra organismului. Alte studii au arătat că această lumină albastru-violet duce la formarea de specii reactive toxice de oxigen care afectează toate componentele celulelor pielii: lipide, proteine și ADN.

 

²Echivalent cu 1 oră de expunere la soare la latitudinile regiunii noastre, în timpul verii. Journal of Investigative Dermatology (2010) 130, 259 - 269; doi : 10.1038/jid.2009.194; publicat online la 13 august 2009)
av_solaires_schema_lumiere-bleue_spectre_16x9

Prin urmare, putem presupune că, pe termen lung, și mai ales pe măsură ce îmbătrânirea erodează mecanismele de apărare celulară, expunerea pielii la lumina de mare intensitate poate avea un efect nociv, care accentuează procesul de îmbătrânire și poate avea chiar mecanisme canceroase. În plus, lumina albastră acționează asupra genei pigmentare și stimulează activitatea melanocitelor. Acest lucru agravează anumite dermatoze legate de funcționarea melaninei, cum ar fi „masca de sarcină” sau hiperpigmentarea post-inflamatorie. Prin urmare, lumina albastră are efecte cu potențial chiar mai devastator decât razele UVA, în special asupra pielii mai închise la culoare. 

1. Oxidarea celulară: risc crescut de mutație în genele importante.ALTERAREA ADN-ULUI 
1. Oxidarea celulară: risc crescut de mutație în genele importante. ALTERAREA ADN-ULUI 

SFATURI PRIETENOASE DE LA EXPERȚI

Soluția dermatologică împotriva luminii albastre

Inovația Eau Thermale Avène împotriva luminii albastre: noul filtru solar TriAsorb™

Pentru a combate efectele luminii albastre asupra pielii, Laboratoarele Eau Thermale Avène au dezvoltat o nouă tehnologie revoluționară: filtrul TriAsorb, inspirat de puterea fotoprotectoare naturală a melaninei.
 

Filtrul TriAsorb™ le permite fotoreceptorilor să lucreze cu porțiunea albastru-turcoaz a luminii, exact ca și melanina, astfel încât să nu interfereze cu fiziologia organismului.

SFATURI PRIETENOASE DE LA EXPERȚI

Cum funcționează aceasta în practică?

Melanina, care este o funcție a fototipului fiecărei persoane, este responsabilă să asigure în mod natural fotoprotecția corectă a pielii. Aceasta protejează împotriva efectelor acute ale razelor solare de zi cu zi - cum ar fi arsurile solare - dar și împotriva efectelor pe termen lung, cum ar fi fotoîmbătrânirea și cancerul de piele. De asemenea, protejează împotriva luminii vizibile albastre de mare intensitate. Inspirat de această funcție unică, TriAsorB™ îi oferă pielii o fotoprotecție eficientă cu spectru foarte larg și reflectă partea dăunătoare a spectrului solar, care include razele UVB, razele UVA scurte, razele UVA lungi, dar și lumina vizibilă albastră de mare intensitate.
 

O formulă care reflectă dublul angajament al Avène de a respecta pielea și mediul înconjurător
 

Noul filtru TriAsorB™ respectă în totalitate abordarea Conscious Care a Pierre Fabre Dermo-Cosmetics. Utilă, bine gândită și corectă din punct de vedere etic, aceasta își propune să formuleze ingrediente active care respectă din ce în ce mai mult pielea și mediul înconjurător. 
 

O formulă sigură 

Noul filtru TriAsorB™ este o moleculă organică care a fost introdusă în formulă. Tehnica utilizată pentru adăugarea filtrului îi garantează siguranța. Datorită TriAsorB™, am reușit performanța de a reduce proporția de filtre din noul Intense Protect 50+3 cu aproximativ 10%, menținând în același timp o protecție de înaltă calitate.

Au fost necesari patru ani de muncă și 30 de studii toxicologice pentru a dovedi siguranța filtrului. Filtrul TriAsorB™ ultra-sigur rămâne la suprafața pielii, indiferent dacă aceasta este sănătoasă sau deshidratată.

3 Testele arată dovezi că filtrul protejează ADN-ul celular împotriva deteriorării cauzate de acțiunea radiațiilor UV.4

3. Aplicarea topică (5 mg.cm-2) Măsuri efectuate pe explante de piele umană.
3 modele utilizate: Piele sănătoasă/ Piele sănătoasă și iradiată/ Piele afectată și iradiată
4. Aplicare topică (2 mg.cm-2) Măsuri efectuate pe modele de epidermă reconstruite din foliculul de păr. Stres: expunerea acută la radiațiile UV. Cuantificarea daunelor aduse ADN-ului [prin analiză LC/MS (cromatografie lichidă/spectrometrie de masă)]
 
av_solaires_engagement-formulation_microscope_1x1
av_solaires_engagement_phytoplancton-zooplancton_1x1 1620x1620

Respect pentru mediu

Laboratoarele Eau Thermale Avène continuă să aibă o abordare responsabilă față de mediu și se angajează să limiteze impactul filtrelor solare asupra oceanelor. Noul filtru TriAsorB™ a trecut numeroase teste în condiții experimentale care au demonstrat că nu este toxic pentru 3 specii cheie ale biodiversității marine: o specie de corali, o specie de fitoplancton și o specie de zooplancton.

 

PROTECȚIE SOLARĂ

PROTECȚIE SOLARĂ

Intense Protect 50+

  • Acest produs de protecție solară cu spectru foarte larg îndeplinește cele mai stricte cerințe pentru piele și reduce impactul asupra mediului.
  • Reducere cu 95,3% a daunelor induse ADN-ului de lumina albastră¹ 

¹Test in vitro. Aplicare topică (2 mg.cm-2) Măsurători efectuate pe epiderma regenerată. Stres: expunere simulată la lumina albastră. Cuantificarea daunelor oxidative aduse ADN-ului prin analiză imunohistochimică.

Descoperă mai multe
PROTECȚIE SOLARĂ
Sus