Cuprins

Acneea: cum să îți sprijini adolescentul

Mulți părinți se tem de apariția acneei în viața adolescenților lor, o formă de dermatită care afectează 80% dintre adolescenți și le poate distruge viața unora. Pe lângă găsirea tratamentului potrivit, rolul părinților este de a-și ajuta adolescentul să treacă cât mai calm prin această perioadă dificilă și să își păstreze încrederea în sine. Iată câteva modalități pentru a-i sprijini și liniști.

Acneea : schimbările hormonale și imaginea de sine
 

Pubertatea duce la schimbări corporale asociate cu tulburările hormonale: începând cu vârsta de 10 ani la fete și puțin mai târziu la băieți, se dezvoltă caracteristicile sexuale secundare (păr, sâni, voce mai gravă etc.). Aceasta este, de asemenea, perioada în care își poate face apariția acneea pe pielea adolescentului tău.

Aceste semne fizice sunt însoțite de schimbări psihologice și comportamentale care sunt complet normale. Adolescentul tău se detașează treptat de influența părinților și este foarte interesat de prietenii săi și de imaginea pe care și-o proiectează, un aspect atât de important pentru adolescenții din secolul XXI. Dar atunci când este vorba de acnee , impactul psihologic poate fi foarte puternic și poate contribui chiar la închiderea în sine a adolescentului tău.

Link către Piele grasă cu imperfecțiuni și acnee/Piele cu tendință acneică/Cauze 

 

Cum îi sprijinim pe adolescenți: stabilește un dialog

Au trecut demult zilele în care trebuia să te cobori la nivelul copilului tău și să-i vorbești privindu-l în ochi. Acum trece pe lângă tine și îți evită privirea. Își găsește noul corp deranjant și se simte împovărat de problemele sale de piele. Ai vrea să discuți despre asta cu adolescentul tău și ai dreptate să o faci, dar cum trebuie să procedezi? 

Primul pas este să stabilești un dialog echilibrat: nu mai poți vorbi cu adolescentul tău ca și cum ar fi un copil, iar el trebuie să se simtă confortabil în acest dialog. Există o tehnică simplă care s-a dovedit eficientă: abordează subiectul cu blândețe... și așază-te lângă adolescentul tău, mai degrabă decât în fața lui. În mașină sau pe canapea, când sunteți singuri și aveți un moment de liniște, pune întrebarea: „Am văzut că ți-au apărut primele coșuri de acnee. Vrei să vorbim despre asta?”

Acneea: cum să o ajuți să dispară

După ce ai discutat subiectul cu adolescentul tău, depinde de tine să îi arăți că există soluții.

Explicarea cauzelor acneei pentru adolescentul tău.

Acneea este cauzată de hormoni care duc la o creștere a producției de sebum de către glandele din interiorul pielii (glandele sebacee). Dar și moștenirea genetică joacă un rol: riscul de a dezvolta acnee este mai mare la persoanele care au un părinte care a avut această problemă. Dacă și tu te-ai confruntat cu această problemă în adolescență și de atunci ți-ai recăpătat pielea fină ca de bebeluș, acum este momentul să vorbești cu adolescentul tău despre asta! Alți factori care pot contribui la acnee , cum ar fi stresul, o alimentație bogată în zaharuri sau produsele cosmetice nepotrivite. Discutați despre obiceiurile pe care ar putea să le schimbe.

Încurajează-ți adolescentul să aibă grijă de el însuși

Dacă acneea adolescentului tău este rezistentă la aceste mici schimbări, este timpul să faci încă un pas. Dacă se simte suficient de încrezător, ce-ar fi să-i sugerezi să vorbească cu medicul de familie? Sau să consulte direct un dermatolog, mai ales dacă acneea se agravează. Pentru a-ți convinge adolescentul (cu blândețe!), explică-i că, cu cât acneea este tratată mai repede, cu atât tratamentul va fi mai blând. Pielea se va vindeca mai repede și se pot evita semnele permanente (celebrele cicatrici post-acneice).


Link către Piele grasă cu imperfecțiuni și acnee/Piele cu tendință acneică/Acneea severă

SFATURI PRIETENOASE DE LA EXPERȚI 

Adolescența nu este o perioadă ușoară... pentru părinți.

Adolescentul tău se schimbă și viața nu este întotdeauna ușoară. Acest lucru este valabil și pentru tine: s-ar putea să te chinui să găsești cuvintele potrivite la momentul potrivit. Dar chiar dacă nu-i place să recunoască, adolescentul tău are nevoie de tine. Mai ales, trebuie să-i reamintești că fețele impecabile postate pe rețelele de socializare nu reflectă realitatea și că produsele miraculoase vândute fără verificare pe internet sunt înșelătoare. 

Rolul tău este de a-ți îndruma adolescentul fără a-l forța. Această cale de mijloc va fi mai ușor de adoptat dacă ai avut acnee în adolescență și ai reușit să te împaci cu acea perioadă din viața ta. 

Acneea a fost o experiență traumatizantă pentru mine în adolescență și nu am vrut ca fiica mea să treacă prin același lucru. Așa că atunci când a început să sufere de acnee, când avea aproximativ 15 ani, m-am întristat foarte tare: îmi era greu să-mi văd fiica cu atâtea coșuri (...), așa că am dus-o repede la un dermatolog pentru a o ajuta să își redreseze pielea și viața.

Myriam, 47 de ani, mama unei adolescente cu acnee severă

 Acneea a fost o experiență traumatizantă pentru mine în adolescență și nu am vrut ca fiica mea să treacă prin același lucru. Așa că atunci când a început să sufere de acnee, când avea aproximativ 15 ani, m-am întristat foarte tare: îmi era greu să-mi văd fiica cu atâtea coșuri (...), așa că am dus-o repede la un dermatolog pentru a o ajuta să își redreseze pielea și viața.

Myriam, 47 de ani, mama unei adolescente cu acnee severă

(Sursa: https://www.acne-severe.com/conseils-pour-vivre-avec-lacne-severe-au-quotidien/)

Pașii corecți pentru a combate acneea juvenilă

Dacă comunicarea cu adolescentul tău este foarte dificilă, primul pas ca părinte ar putea fi să alegi produse care să i se potrivească pielii și să-l încurajezi să le folosească corect în fiecare zi. Dacă observă o îmbunătățire, acest lucru nu va face decât să-l încurajeze să continue și/sau să facă următorul pas: să consulte un dermatolog, dacă este necesar.

Acneea la adolescenți - îngrijirea pielii cu tendință acneică

Sus