Semnele clare ale pielii grase

Pielea grasă este destul de ușor de identificat, deoarece există anumite semne clinice care sunt caracteristice hiperseboreei. În primul rând, excesul de sebum face ca pielea să fie grasă și lucioasă, mai ales în zona T (frunte, nas și bărbie). De asemenea, caracteristice pielii grase sunt textura neuniformă, porii dilatați, prezența comedoanelor (celebrele puncte negre și puncte albe) și machiajul care nu rezistă pe piele.

av_acne_peau-luisante_1x1
av_acne_adolescente_miroir_1x1

Care sunt cauzele pielii grase? 

De ce avem pielea grasă? Nu există un singur răspuns la această întrebare. Producția excesivă de sebum poate fi cauzată de o mulțime de factori. Deci, ce anume determină excesul de sebum? Motivele sunt în primul rând endogene, adică depind de cauze interne, cum ar fi moștenirea genetică sau dezechilibrele hormonale (în special în timpul adolescenței), care pot provoca acnee.

Cauzele pot fi, de asemenea, externe, cum ar fi stresul, poluarea, expunerea la tutun sau schimbările de temperatură.

Este important de reținut că, la vârsta adultă, bărbații sunt mai predispuși să aibă pielea grasă, deoarece androgenii (hormonii masculini) stimulează producția de sebum.

Tot ce trebuie să știi despre cauzele pielii grase

Adesea mi-e greu să-mi dau jos tricoul la plajă, pentru că nu-mi place să-mi arăt partea superioară a corpului. Am pielea grasă și îngroșată, cu cicatrici și uneori încă îmi mai apar coșuri. Am ajuns să-mi cumpăr un tricou anti-UV pentru a nu mai fi nevoit să dau explicații.

Jérôme, 35 de ani

În ce zone ale corpului apare pielea grasă?

Sebumul este o secreție fiziologică a glandelor sebacee. Aceste glande nu sunt distribuite în mod egal pe tot corpul. Acesta este motivul pentru care unele zone devin mai uleioase decât altele. Zonele cele mai bogate în sebum sunt fața (în special zona T: fruntea, nasul și bărbia), precum și scalpul, partea superioară a spatelui și pieptul. Excesul de sebum este însoțit de mici puncte negre (comedoane). În cele din urmă, prezența acizilor grași în sebum facilitează proliferarea anumitor bacterii care declanșează faza inflamatorie a acneei.

Trio-ul de produse de îngrijire care au succes în cazul pielii grase 

Pielea grasă necesită îngrijire periodică. Rutina ta de îngrijire a pielii ar trebui să includă trei pași. Primul este curățarea. Următorul pas este hidratarea - așa este, chiar și pielea grasă trebuie să fie hidratată. Dar, uneori, pielea grasă trebuie, de asemenea, să fie purificată. Acesta este al treilea pas. Purificarea pielii include exfolierea periodică sau aplicarea unei măști purificatoare. 3 pași pentru un ten mai curat - ușor de realizat, nu-i așa? 

  • <span class="ezstring-field">av_acne_nettoyer-visage_4x5</span>
  • <span class="ezstring-field">av_acne_soin-visage_coton_4x5</span>
  • <span class="ezstring-field">av_acne_gommage_4x5</span>

Piele grasă versus piele mixtă: a nu se confunda

Pielea se schimbă odată cu vârsta: pielea grasă din adolescență devine în general mixtă la vârsta adultă.

Pielea grasă la adolescenți

La adolescenți, supraproducția de sebum și, prin urmare, pielea grasă, afectează întreaga față. Pot apărea imperfecțiuni atât pe față, cât și pe umeri, pe partea superioară a spatelui și pe piept. 

Pieleamixtă

După cum sugerează și numele, pielea mixtă nu este nici complet uscată, nici complet grasă; este un pic din ambele. Pe măsură ce îmbătrânim, producția de sebum scade în mod natural. Pielea grasă tinde să se concentreze în centrul feței: faimoasa zonă T. Pe restul feței, care este mai puțin bogată în glande sebacee, este mai probabil ca pielea să fie normală sau chiar uscată. 

av_acne_peau-mixte_zone-t_1x1

Sfaturi prietenoase din partea experților noștri

Sănătatea pielii tale și eficacitatea produselor de îngrijire depind, de asemenea, de stilul de viață. Prin urmare, alimentația sănătoasă și hidratarea adecvată sunt esențiale. Fumatul, alcoolul și stresul trebuie evitate.

 

av_acne_fond-de-teint_1x1

Machiaj pentru pielea grasă

Rezistență redusă și fond de ten care „se scurge”: în principiu, machiajul și pielea grasă nu se împacă prea bine. Dar asta nu înseamnă că nu poți găsi un machiaj potrivit (și eficace!). Mai presus de toate, este important să alegi produsele potrivite și să stabilești un bun ritual de aplicare a acestora.În primul rând, te sfătuim să alegi doar produse de machiaj non-comedogene. Apoi, înainte de aplicarea machiajului, nu uita să îți cureți tenul și să aplici o cremă hidratantă matifiantă. Și, în cele din urmă, iar acest pas este extrem de important de reținut, urmează etapa de curățare/demachiere, care este esențială pentru o piele sănătoasă, așa că trebuie să faci acest lucru în fiecare zi. 

Tot ce trebuie să știi despre porii pielii

Porii sunt esențiali pentru sănătatea pielii noastre. Aceștia acționează ca o poartă de acces pentru nutrienți și ca un punct de ieșire pentru impuritățile secretate de epiderm. În plus, aceștia sunt esențiali pentru a-i permite pielii să respire. Problema este că, în cazul pielii grase, există tot felul de impurități care blochează porii (provocând temutele puncte negre!) și care „sufocă” pielea.Pentru a te asigura că porii își pot îndeplini în continuare funcțiile, este esențial, așadar, să-ți cureți bine pielea dimineața și seara. Cel mai bine este să folosești produse non-comedogene (atât pentru îngrijirea pielii, cât și pentru machiaj), care, prin definiție, nu-ți vor astupa porii pielii. O mască exfoliantă delicată te poate ajuta, de asemenea, să-ți cureți porii în profunzime. Dar nu mai mult de o dată pe săptămână, pentru a evita să-ți deteriorezi pielea. 

av_acne_pores-peau_1x1

Răspundem la întrebările tale

Suntem alături de tine pentru a te ajuta să deosebești realitatea de ficțiune

Acest lucru nu este adevărat. Aspectul lucios al pielii grase poate sugera că aceasta este prea hidratată. Dar să nu confundăm „grăsimea” cu „apa”. Deși poate părea surprinzător, pielea grasă poate să fie și deshidratată, pentru că, deși nu duce lipsă de uleiuri, este posibil ca în profunzime să-i lipsească apa. Pe lângă curățare, pielea va trebui hidratată cu produse special concepute pentru tipul tău de piele. De ce? Acestea pot regla producția excesivă de sebum, ținând sub control excesul de luciu și ajutând în același timp pielea să își mențină hidratarea și suplețea.

Acest lucru este și adevărat și fals. Chiar și soarele are o latură „întunecată”! Deși la început pare să usuce pielea și să reducă unele tipuri de leziuni inflamatorii (cum ar fi coșurile), soarele contribuie de fapt la îngroșarea pielii și la supraproducția de sebum. Când revine toamna, pielea se îngrașă din nou și reapar imperfecțiunile. Acest lucru este cunoscut sub numele de „efect de recidivă”. Chiar și pe timp de vară, și chiar dacă pielea pare „curată”, urmează o rutină corectă de îngrijire a pielii și, mai ales, folosește o bună protecție solară.

Acest lucru este fals. Curățarea pielii seara ajută la eliminarea excesului de sebum și a agresorilor acumulați în timpul zilei (poluare etc.). Dar producția de sebum nu se oprește noaptea; de aceea se recomandă o curățare delicată dimineața. Curățarea de dimineață îți permite să aplici produsele de îngrijire pe pielea curată, ceea ce le face mai eficiente. Sfat bonus: pulverizând pielea cu apă termală de izvor dimineața, îți vei trezi pielea și o vei pregăti pentru aplicarea produselor de îngrijire.

av_cleanance_comedomed-anti-blemishes-concentrate_front_30ml_3282770202854
Singura cremă pe care am găsit-o și care nu îmi provoacă luciu (ceea ce se întâmplă de obicei după 2 ore, cu orice altă cremă aplicată pe pielea mea cu tendință acneică). Este perfectă! Singurul meu regret este că nu am descoperit-o mai devreme ;)!

Anaïs, 23 de ani

Sus