Unele zile încep prost: peste noapte a mai apărut un coș... Fie că ești adolescent sau adult, acneea este rareori binevenită și există o mulțime de tentații de a face să dispară coșurile cât mai repede posibil. Îți explicăm cum să evitați obiceiurile greșite și cum să le adopți pe cele corecte, pentru a face față mai bine acneei, în fiecare zi.
Viața cu acnee înseamnă să te confrunți cu multe prejudecăți și idei preconcepute. Se spune că acneea este legată de lipsa de igienă. Dispare odată cu soarele. Afectează doar adolescenții. Să continuăm?
Așa că repetăm: nu, acneea nu are nimic de-a face cu o igienă precară (și nici nu este contagioasă).Este o boală cronică a pielii, care afectează aproximativ 80% dintre adolescenți și mai mult de un sfert dintre adulți, în special femei. Este declanșată de hormoni și poate fi agravată de factori precum alimentația, stresul, fumatul sau produsele cosmetice nepotrivite.
Dar soarele? Și aici, din nou, să spulberăm un mit. Dacă reduce sau chiar face să dispară acneea, acest efect este temporar. Imediat ce razele soarelui se diminuează, pielea, care s-a îngroșat la soare, își recapătă grosimea obișnuită, coșurile revin... uneori de două ori mai multe.
Piele grasă, cu imperfecțiuni și acnee/Piele cu tendință acneică/Cauze
Dermatologul mi-a recomandat să fiu atentă la compoziția cremelor și produselor de machiaj, deoarece anumite formule înfundă porii. De atunci, am fost mult mai atentă la ceea ce cumpăr și aplic pe piele!
Deci cum poți să scapi de acnee? Începe prin a evita să-ți atingi coșurile: degetele și mâinile pot fi purtătoare de bacterii, iar fața trebuie să fie cât mai curată posibil. Și oricât de tentant ar fi, nu-ți sparge coșurile! Riști să agravezi inflamația și să provoci cicatrici care sunt foarte des dificil de îndepărtat.
De asemenea, nici „exfolierea pielii” nu este recomandată. Produsele de curățare iritante folosite prea des vor avea, înainte de toate, efectul de a-ți ataca pielea. Pentru a se apăra de această agresiune, riscă să producă mai mult sebum... și coșuri!
Dar soluțiile naturale? Ai grijă la „rețetele” de măști sau exfoliante făcute în casă, pe care le găsești pe internet. Doar pentru că este natural nu înseamnă că este potrivit pentru pielea ta mai sensibilă. În schimb, tratează-ți acneea cu ajutorul unui dermatolog, cel mai bun specialist în piele.
Verde pentru coșurile roșii, corai pentru cicatricile maronii: batoanele corectoare vor fi aliații tăi în camuflarea semnelor de acnee. Completează cu un fond de ten compact cremă sau un fond de ten fluid, pentru a uniformiza nuanța pielii, și o pudră, pentru a fixa machiajul. Desigur, toate aceste produse cosmetice trebuie să fie non-comedogene și formulate pentru pielea predispusă la imperfecțiuni. Și nu uita să cureți pensulele și bureții, altfel riști să întreții acneea din cauza bacteriilor prezente pe aceste accesorii de machiaj.
Dacă în ciuda tuturor precauțiilor acneea persistă și îți complică viața, nu ezita să consulți un dermatolog. Adolescent sau adult, dermatologul îți va recomanda tratamente orale sau locale adecvate. În același timp, de la curățarea de dimineața și de seara până la machiaj și hidratare, continuă să urmezi pașii potriviți pentru a face față acneei (până când va dispărea definitiv).
Produse de îngrijire a pielii Eau Thermale Avène concepute pentru a te împăca cu pielea ta