Cuprins

Impactul psihologic al acneei asupra adulților

Tocmai ai împlinit 30 de ani, ai crezut că ai terminat cu acneea și acum a revenit. Mai rău: te-a cruțat în adolescență și acum apare când te aștepți mai puțin. Dacă te simți deprimată din cauza acestor coșuri, este normal: la fel ca mulți alții, ai crezut că acneea este doar pentru adolescenți. Acneea la adulți este mult mai puțin cunoscută, dar, ca și acneea la adolescenți, poate avea un impact psihologic semnificativ. Din fericire, există soluții antiacnee, chiar și pentru cei peste 30 de ani.

Caracteristicile specifice pielii cu tendință acneică a adulților

În timp ce bărbații sunt relativ feriți de acnee la vârsta adultă, aceasta afectează cel puțin un sfert dintre femeile de peste 25 de ani. În cazul celor mai multe, coșurile din adolescență nu au dispărut niciodată cu adevărat: fie au intrat temporar în stare latentă, fie nu au dispărut niciodată complet. Mai rar, unele femei se confruntă cu apariția coșurilor odată ce ajung la vârsta adultă. 

Fluctuațiile hormonale, ereditatea, dar și stresul, alimentația, fumatul, poluarea sau cosmeticele nepotrivite... Influența anumitor factori în acneea la adulți este acum bine stabilită. Dar acneea la vârsta adultă este departe de a fi ușor de suportat. Aceasta poate avea un efect major asupra încrederii în sine și asupra relațiilor sociale, romantice și profesionale. Nu intra în panică, nu ești singură!

Abordarea acneei la adulți, pentru a reduce impactul psihologic al acesteia

Pilula contraceptivă este potrivită? Alimentația este echilibrată? Te confrunți cu acutizări ale acneei în perioadele de stres? Produsele tale cosmetice sunt „anti-imperfecțiuni”? Cureți periodic bureții și pensulele?

Răspunsul la aceste întrebări reprezintă o modalitate de a întocmi o listă de factori asupra cărora poți încerca să acționezi în primul rând. În funcție de situația ta, simpla schimbare a contraceptivelor (conform recomandării medicului, desigur) sau rutinei de înfrumusețare te poate ajuta să observi o îmbunătățire a pielii și să te simți mai bine. 

Dacă acest lucru nu este suficient, consultă un dermatolog. Aceștia îți vor prescrie un tratament adecvat. Cu cât urmezi tratamentul mai strict - ținând cont de faptul că uneori poate dura mult timp - cu atât rezultatul este mai bun. 

Cauzele

 

av_acne_maquillage_accessoires_1x1 472x472

Potrivit unui sondaj realizat de Laboratoires Pierre Fabre Dermatologie și CSA Santé, 83%* dintre femei consideră că acneea le-a afectat viața de zi cu zi sau relațiile cu prietenii.

*Studiu realizat de Laboratoires Pierre Fabre Dermatologie și CSA Santé, pe 10.000 de subiecți din Franța.

Acneea la adulți: o accepți sau o ascunzi?

Limitarea impactului psihologic al acneei la adulți poate fi realizată prin acceptarea propriei imperfecțiuni a pielii. Dar acest lucru nu este întotdeauna simplu.

Acneea la adulți: o accepți

Pe rețelele de socializare, imaginile cu tineri adulți afișând fără jenă o față plină de coșuri sunt din ce în ce mai numeroase. Deși minoritară, mișcarea pentru abordarea pozitivă a pielii încearcă să distrugă mitul pielii fără cusur și invită oamenii să se expună fără machiaj. Acceptarea imperfecțiunilor nu este același lucru cu a te simți mai bine? 

...sau îți ascunzi coșurile?

În viața de zi cu zi, la locul de muncă sau cu prietenii, poate fi totuși complicat să îți expui fața așa cum este, indiferent de gravitatea acneei. Astfel, cât timp aștepți ca îngrijirea pielii și/sau tratamentele să își facă efectul, trebuie să îți alegi cu grijă machiajul: de la corector la pudră, acesta trebuie să aibă o acoperire mare, dar nu ocluzivă și, mai ales, formula trebuie să fie antibacteriană și non-comedogenă.

Machiaj pentru acoperirea acneei

SFATURI PRIETENOASE (ȘI DE SPECIALITATE)

Pentru a reduce acneea la adulți și impactul psihologic al acesteia, este important să alegi produsele potrivite.

Fie că accepți coșurile sau vrei să le ascunzi, te confrunți cu aceeași realitate: pielea de adult nu mai este la fel ca la pubertate. Este adesea mai uscată, mai subțire și mai reactivă. Uneori, primele semne de îmbătrânire au apărut deja, iar cicatricile post-acneice își lasă amprenta, mai ales pe pielea mai închisă la culoare.

Pe scurt, alegerea produselor cosmetice potrivite pentru rutina ta zilnică poate fi o bătaie de cap. Dar vestea bună este că unele produse sunt acum formulate special pentru pielea cu tendință acneică a adulților, inclusiv creme hidratante, seruri și produse de îngrijire de noapte.

Îngrijirea pielii cu tendință acneică a adulților 

Pașii corecți pentru a combate acneea la adulți

Adolescent sau adult, dacă nu vrei ca acneea să lase urme, este foarte puțin recomandat să îți spargi coșurile. Așadar, chiar dacă este dificil, cel mai bine este să nu le atingi și să ai răbdare: tratamentele pot părea lungi, dar, din fericire, îngrijirea zilnică și machiajul non-comedogen pentru piele sensibilă te vor ajuta să treci peste asta. Vei avea din nou pielea frumoasă... și moralul ridicat!

Sus