Cuprins

Impactul psihologic al acneei la adolescenți

Adolescența este o perioadă cu multe schimbări, dintre care unele pot fi greu de înțeles. Corpul fetelor și al băieților se schimbă din cauza hormonilor, care sunt responsabili și de apariția acneei. Chiar dacă acneea nu este foarte severă, este necesar ca adulții care îi sprijină pe adolescenți în această perioadă sensibilă și chiar tulburătoare să ia în considerare posibilul impact psihologic al acesteia. Cuvântul cheie este seninătate, pentru că există soluții.

Acneea: tulburările hormonale și impactul psihologic

Atât la fete, cât și la băieți, acneea se dezvoltă pe față, dar uneori și pe spate, umeri și piept. Aceasta apare în timpul pubertății, din cauza schimbărilor hormonale care sunt responsabile și de dezvoltarea părului, sânilor, testiculelor etc.

Această tranziție de la copilărie la adolescență este însoțită și de schimbări psihologice și comportamentale, care sunt perfect normale: adolescenții se identifică acum mai mult cu prietenii lor decât cu familia lor. De asemenea, aceștia devin foarte preocupați de imaginea pe care o afișează. Iar dacă acneea interferează cu această imagine, poate fi dificil pentru unii să o accepte.

Uneori acneea poate fi dezastruoasă, mai ales dacă este severă. Impactul psihologic al acneei, adesea combinat cu alte elemente, poate duce chiar la depresie. Din fericire, acest impact poate fi limitat. 

Acneea hormonală

„Acneea mea a început când aveam 12-13 ani. Mai întâi a apărut pe față, în special pe frunte, bărbie și nas. Apoi am avut acnee pe partea superioară a spatelui, pe umeri și pe piept. A fost o experiență destul de neplăcută. Prietenii râdeau de mine, ceea ce mă rănea destul de tare.”

CLÉMENT, 16 ANI(Sursa: https://www.acne-severe.com/accepter-son-acne/)

Cum să limitezi impactul psihologic al acneei

Unele idei preconcepute sunt greu de înlăturat: de exemplu, aceea că acneea este rezultatul unei igiene precare sau că te condamnă la lipsa unei vieți sociale ori romantice din cauza felului în care arăți. Aceste idei sunt în mod evident false.

În plus, pentru a scăpa de judecata celorlalți, poate fi tentant să rămâi izolat, dar acest lucru nu va face decât să contribuie la o stare de spirit proastă. Deci, ce este de făcut? Poți începe prin a reține că acneea afectează până la 80% dintre adolescenți. Este extrem de frecventă, și deja ne putem simți mai bine știind asta.

Apoi, trebuie să știi că acneea nu are nicio legătură cu lipsa de igienă; este o boală declanșată de hormoni și poate fi agravată de stilul de viață. Factori precum stresul, o alimentație prea bogată în zaharuri și produsele cosmetice nepotrivite pot contribui la apariția și persistența acneei.

Factori agravanți

Tratarea acneei pentru a reduce impactul psihologic

Acneea este o boală, una care poate fi tratată. Tratamentul acesteia poate implica mai multe specialități medicale.

 

Medicul de familie

Medicul de familie poate fi primul care te poate ajuta dacă acneea îți afectează stima de sine. Medicul de familie este, așa cum o spune și numele, persoana în care simți că poți avea încredere și cu care poți vorbi. Dacă este tratată rapid, acneea are mai multe șanse să se amelioreze. Medicul tău de familie poate, de asemenea, să-ți dea o trimitere la un dermatolog.

Medicul dermatolog

Acesta este doctorul specializat în îngrijirea pielii. Medicul dermatolog va evalua mai întâi natura și gravitatea acneei și va recomanda tratamentele adecvate. De asemenea, acesta îți va da sfaturi privind igiena zilnică, care trebuie urmată la fel de strict ca și tratamentul, pentru a menține starea de sănătate a pielii. 


Îngrijirea pielii cu tendință acneică

SFATURI PRIETENOASE DE LA EXPERȚI 

Poate fi greu să faci față acneei în prezența altora, dar izolarea nu este niciodată o soluție.  

Indiferent dacă acneea necesită sau nu tratament din partea unui dermatolog, pielea are nevoie să fie răsfățată! Când ai nelămuriri, niciodată nu poți avea prea mult ajutor în găsirea produselor potrivite. Pielea obosită de tratamente nu are aceleași nevoi ca pielea care este „doar” grasă și cu coșuri. Și, din nou, produsele nepotrivite pot duce la puseuri acneice .

Totodată, există posibilitatea de a folosi machiaj dacă suferi de acnee la nivelul feței. De la simplele corectoare până la cremele colorate și fondul de ten, cel mai bine este să alegi produse non-comedogene, care să lase pielea să respire. Și, desigur, trebuie să te demachiezi în fiecare seară și să nu îți atingi coșurile, pentru că altfel vor sfârși prin a arăta și mai rău.

Lucrurile corecte pe care trebuie să le faci pentru a reduce impactul psihologic al acneei

Urmarea unui tratament și/sau respectarea unei rutine zilnice de îngrijire a pielii cu produsele potrivite reprezintă primul pas pentru a spune adio acneei. Chiar dacă drumul poate părea lung uneori, este important să nu te descurajezi! Consecvența este esențială.

Îngrijirea pielii cu tendință acneică

Sus