Cuprins

Cum să lupți împotriva acneei severe

Fie că ești adolescent sau adult, acneea poate îmbrăca forme severe care lasă cicatrici și îți afectează calitatea vieții și încrederea în sine. Din fericire, un tratament adecvat și o bună igienă zilnică te pot ajuta să lupți împotriva acneei severe. Și poți conta pe noi că vom împărtăși cu tine toate sfaturile noastre.

av_acne_adolescent_dermatologue_1x1

Care sunt cele mai bune tratamente pentru acneea severă?

Tratamentul acneei va depinde de mai mulți factori, inclusiv de gravitate, de riscul de formare a cicatricilor, de repercusiunile psihosociale etc. Dermatologul va fi în măsură să te liniștească și să te îndrume. În cazul acneei moderate și severe, se poate recomanda un tratament inițial care să combine un tratament local (peroxid de benzoil, retinol) și un antibiotic oral (doxiciclină sau minociclină).

Ca mamă, sufăr când îmi văd fiul cu aceste leziuni pe față și pe spate și mă simt neputincioasă pentru că îmi refuză toate sfaturile.

Joëlle, 45 de ani, mama unui adolescent cu acnee foarte severă

Acneea severă: tot ce trebuie să știi despre isotretinoin

În cazul acneei severe și foarte severe sau dacă alte tratamente nu dau rezultate, se folosește adesea isotretinoinul (cunoscut frecvent sub denumirea comercială de Curacne®, fostul Roaccutane®).

Cum funcționează

Isotretinoinul oral este un medicament derivat din vitamina A, care reduce semnificativ producția de sebum. Eficacitatea sa se datorează impactului major pe care îl are asupra activității glandelor sebacee și blocării producției de sebum. 

A se utiliza cu atenție

În primul rând, isotretinoinul este strict contraindicat în timpul sarcinii, din cauza riscului de malformație a fătului. În al doilea rând, ca toate medicamentele, are efecte secundare. Administrarea de isotretinoin poate fi însoțită de uscăciunea pielii și membranelor mucoase. Din fericire, poți lua măsuri pentru a scăpa de aceste efecte. Nu-ți face griji, medicul dermatolog va discuta subiectul cu tine în cadrul consultațiilor. 

Acneea severă și isotretinoinul: personalizează-ți rutina de îngrijire a pielii

Pentru a evita erupțiile cutanate cauzate de isotretinoin, va trebui să folosești produse de îngrijire a pielii de compensare. De ce „compensare”? Pentru că produsele de îngrijire a pielii vor „compensa” efectul de uscăciune a pielii, calmând-o, hidratând-o și hrănind-o. Unele produse (cum ar fi gama Cleanance HYDRA) au fost create special pentru pielea care a fost uscată și iritată de medicamentele antiacneice. Această îngrijire îți poate oferi un anumit confort.Isotretinoinul face ca bariera pielii să fie mai sensibilă la lumina UV. Așadar, mai mult ca niciodată, dacă trebuie să te expui la soare, asigură-te că aplici periodic o cremă solară fluidă cu SPF 50+.

av_acne_soin_visage_1x1

SFATURI PRIETENOASE DE LA EXPERȚI 

Urmează-ți rutina zilnică chiar și atunci când urmezi un tratament pentru acnee severă. 

Curățarea pielii dimineața și seara o ajută să-și păstreze echilibrul. Alege geluri de curățare delicate, fără săpun, care purifică și protejează filmul hidrolipidic. 

Și pe întreaga perioadă a tratamentului, mai ales dacă pielea ta este deosebit de fragilă din cauza anumitor medicamente, cum ar fi retinoizii, s-ar putea ca folosirea exfolianților și măștilor exfoliante să îți afecteze pielea. Optează mai degrabă pentru produse de îngrijire a pielii emoliente, care să hidrateze intens și să întărească funcția de barieră a pielii tale. Iar dacă ai buzele crăpate, folosirea frecventă, ori de câte ori este nevoie, a unui balsam sau baton special conceput, te va ajuta să le redai catifelarea.

av_acne_fond-de-teint_1x1

Acneea severă: arta camuflajului

Tratamentul împotriva acneei severe va necesita ceva mai multă răbdare, așa că, între timp, nimic nu te împiedică să folosești machiaj pentru a acoperi orice mici imperfecțiuni care te deranjează. În acest caz, folosește produse cosmetice non-comedogene destinate pielii sensibile. Sfat suplimentar: fondul de ten compact cu „efect mat” este cel mai util pentru a masca imperfecțiunile grave. Și, desigur, demachiază-te întotdeauna seara, pentru a păstra sănătatea pielii.

Sus