Cuprins

Cicatrici post-acneice

Cicatricile sunt una dintre cele mai temute consecințe pentru cei care suferă de acnee. Ce anume le provoacă? Cicatricile sunt inevitabile sau poți încerca să le previi? E posibil să scapi de cicatrici? Să aruncăm o privire mai atentă.

Cum se formează cicatricile?

Dacă tu sau cineva cunoscut a suferit de acnee, știi că uneori pot apărea cicatrici inestetice care persistă. Dar ce le provoacă? Cicatricile post-acneice apar atunci când o leziune nu se vindecă corect. De fapt, de cele mai multe ori, riscul de apariție a cicatricilor depinde de gravitatea acneei. În termeni simpli, cu cât este mai severă acneea, cu atât este mai probabil să lase cicatrici. Dar lucrurile nu stau întotdeauna așa, deoarece acneea se manifestă diferit pentru fiecare persoană. Formarea cicatricilor depinde, de asemenea, de modul în care este gestionată acneea și de modul în care îți îngrijești zilnic coșurile (mai exact, dacă le rupi sau nu).

Tot ce trebuie să știi despre ce se întâmplă sub coșuri

av_acne_cicatrisation_acne_1x1
av_acne_cicatrices_3-types_1x1

Cicatricile post-acneice sunt de toate felurile

Cicatricile sunt cele mai temute complicații dacă ai acnee. Și există tot felul de cicatrici. Inițial, cicatricile pot fi roșii sau pigmentate și se pot estompa în timp.Dar dacă inflamația este mare și profundă, poate lăsa semne imposibil de șters.

  • Acestea se numesc cicatrici atrofice. Ele apar ca niște cratere mici care nu se mai netezesc. Pot fi late și superficiale sau mai adânci și mai înguste. Acestea din urmă sunt cunoscute sub numele de „cicatrici tip piolet”;
  • În schimb, cicatricile hipertrofice și cheloide sunt cicatrici în relief, care rezultă din transformări fibroase ale pielii;
  • Leziunile pigmentare provin din leziuni inflamatorii. Pot fi late și superficiale, sau mai adânci și mai înguste. 

M-am simțit mereu jenată de acnee și de cicatricile lăsate de coșuri dar, din fericire, un dermatolog grozav m-a ajutat să scap de ele și să uit de această perioadă dificilă!

Laura, 22 de ani

Un impact psihologic puternic

Chiar și astăzi, acneea și cicatricile pe care le provoacă au un impact psihologic semnificativ. Și este lesne de înțeles de ce. În primul rând, acestea afectează în principal fața, deci ne schimbă imaginea pe care o vedem în oglindă.Iar acest lucru se poate întâmpla în momente cheie ale vieții (cum ar fi în adolescență sau în cazul femeilor tinere), subminând încrederea în sine. În plus, 25% dintre adulți sunt afectați de acnee, care este asociată cu pubertatea în inconștientul colectiv. Din fericire, există soluții disponibile care să te ajute să gestionezi această situație.

Cicatricile nu sunt inevitabile

Stai fără grijă, cicatricile nu sunt inevitabile dacă ai acnee. Cu toate acestea, cu cât este mai severă inflamația și cu cât durează mai mult, cu atât crește riscul de formare a cicatricilor. După cum am văzut, important este să limităm această inflamație.Ar trebui să ne concentrăm pe prevenție, care este cea mai bună opțiune împotriva acestei probleme. Primul pas este să urmăm o rutină zilnică de igienă și de îngrijire a pielii delicată și adecvată. Dermatologul poate sugera apoi un tratament antiacneic adecvat, dacă este necesar. Cel mai important de reținut este că doar așa putem evita cicatricile. 

av_acne_adolescent_dermatologue_1x1

 Sfaturi prietenoase din partea experților noștri

Știi ce este dermatilomania? Este impulsul obsesiv de a-ți „zgâria” pielea și de a-ți sparge punctele negre. Dar, pentru binele pielii tale, trebuie să reziști impulsului! Dermatologii nu încetează să repete că oricât de tentant ar părea, nu trebuie să-ți atingi coșurile. Îți vei deteriora pielea și ai putea agrava inflamația acesteia, crescând riscul de formare a cicatricilor. Pare mai ușor de zis decât de făcut, dar este esențial să cunoști problema pentru ca pielea ta să arate mai bine după aceea. Îți vei mulțumi că ai rezistat!

av_acne_adolescent_creme-solaire_1x1

Evită cicatricile: renunță la obiceiurile rele

O bună igienă presupune să renunți la obiceiurile rele. După cum vezi, primul element de pe listă este să nu-ți mai atingi coșurile. Mai mult, în general, nu ar trebui să-ți atingi prea mult pielea cu degetele, care nu sunt întotdeauna tocmai curate. Dar există și alți factori care pot crește riscul de apariție a acneei și, odată cu ea, a cicatricilor. Dacă nu poți evita să-ți expui pielea la razele soarelui, protejeaz-o cu un fluid sau un spray solar non-comedogen, pe tot parcursul anului (nu doar vara).

Tratamente diferite pentru cicatrici diferite

Nu există un remediu minune pentru cicatricile post-acneice. Dar putem reduce semnele care rămân. Dermatologul îți poate sugera proceduri dermatologice specifice, cum ar fi tratamentul cu laser sau peelingul. Trebuie reținut, totuși, că aceste tratamente oferă adesea rezultate parțiale. Cu toate că aspectul pielii se îmbunătățește, cicatricea post-acneică nu va dispărea complet. Acest lucru poate fi descurajant uneori pentru pacienți. Prin urmare, ar trebui să punem accentul pe prevenție.

av_acne_laser_dermatologue_1x1
av_acne_adolescente_maquillage_camoufler_1x1

Evită cicatricile: arta camuflării

Dacă disconfortul pe care-l resimți este unul semnificativ, machiajul pentru cicatrici sau imperfecțiuni poate fi o modalitate bună prin care să-ți recapeți încrederea în tine. Va trebui să-ți pui întrebările corecte, pentru a găsi produsul potrivit. Imperfecțiunea ta are legătură cu culoarea sau cu textura? Poate fi acest tip de „camuflare” discret sau invizibil (pentru un bărbat, de exemplu)? Poate fi integrată camuflarea în rutina zilnică, pentru a o face mai ușoară?

Răspundem la întrebările tale

Suntem alături de tine pentru a te ajuta să deosebești realitatea de ficțiune

În formele grave, acneea poate afecta și părțile superioare ale corpului, cum ar fi spatele, umerii, gâtul și decolteul. Iar consecințele în ceea ce privește cicatricile sunt aceleași ca și în cazul feței.

Dacă ești părinte, nu desconsidera acneea adolescentului tău. Acneea severă netratată poate duce la apariția unor cicatrici ireversibile, care pot deveni o problemă pe tot parcursul vieții. Ca să nu mai vorbim de impactul asupra imaginii și încrederii în sine a adolescentului, chiar la vârsta la care se dezvoltă acestea și când presiunea din exterior este puternică. Abordarea problemei de îndată ce apare îți va ajuta copilul să se simtă mai bine cu el însuși acum, dar și în viitor.

Din nou, dacă apare acneea, cel mai bine este să apelezi fără întârziere la un dermatolog. Tratamentul prompt este cel mai indicat pentru a evita pe cât posibil semnele și cicatricile. Cu cât aștepți mai mult, cu atât este mai probabil ca imperfecțiunile să se accentueze și tratamentul să fie mai puțin eficient.

av_cleanance-women_smoothing-night-cream_front_30ml_3282770205589
De peste 30 de ani, gama Cleanance oferă soluții specializate cu eficacitate dovedită clinic, recomandate de dermatologi pentru a reduce semnele reziduale și pentru a uniformiza textura pielii.
Sus