Trebuie să-ți înțelegi pielea pentru a o ajuta să se vindece 

Pielea ta este ca un super scut cu 3 straturi (epidermă, dermă, hipodermă) care se repară în mod natural atunci când intră în contact cu factori externi. În urma unei intervenții chirurgicale, se declanșează automat un proces de vindecare în mai multe etape pentru regenerarea țesuturilor.
Procesul de maturizare a unei cicatrici (remodelare epidermică) poate dura până la 2 ani! Deși pielea ta are puterea incredibilă de a se repara singură în mod natural de-a lungul timpului, asta nu înseamnă că trebuie să o și lași să se descurce singură. Putem contribui la procesul de vindecare prin măsuri specifice de îngrijire încă de la început.

Există diferite tipuri de cicatrici: albe și discrete, hipertrofice, cheloide și atrofice. Dar există o regulă care este valabilă pentru toate: fiecare lucru mic pe care îl faci poate contribui semnificativ la îmbunătățirea aspectului cicatricei tale. Și cu cât mai repede, cu atât mai bine!

Cum îți poți îmbunătăți aspectul cicatricei? 

Niciodată nu poți avea suficientă grijă de pielea ta - sau de cicatricile tale. Urmează sfaturile (regulile!) noastre.

Regula 1: impune-ți disciplină Urmează întocmai sfaturile chirurgului tău pentru a evita orice infecție care ar putea întârzia vindecarea: curățarea plăgii, schimbarea pansamentului etc.

Regula 2: acționați din timp Încă din primele etape ale vindecării cicatricilor poți aplica un produs de îngrijire adecvat pentru a favoriza regenerarea și a evita apariția crustelor, care pot cauza cicatrici inestetice.

Regula 3: și mai ales, perseverează!
Imediat după regenerarea epidermei din jurul cicatricei
(faza de remodelare epidermică), combinați utilizarea unor produse specifice cu masaje regulate de două ori pe zi, timp de 5 minute. Acestea ajută la înmuierea țesutului, la reducerea aderențelor și la stimularea circulației.

av_votre-peau_cicatrisation_ameliorer-aspect_1x1 473x473

CUM SE EFECTUEAZĂ MASAJUL CICATRICII?
 

Primul pas important este acela de a determina gradul de maturitate al cicatricei.
Este foarte simplu: trebuie doar să verifici timpul necesar pentru ca pielea să își recapete culoarea după ce s-a albit sub presiunea degetului tău.

 • Mai puțin de 1 secundă: cicatrice proaspătă (de obicei până la 1 lună de la închiderea plăgii).
 • Între 1 și 2 secunde: cicatrice semi-matură.
 • 3 secunde sau mai mult: cicatrice matură (de obicei după 3 luni).

Ai grijă: un masaj prea intens poate agrava evoluția și aspectul cicatricei. Nu masa o cicatrice care este încă inflamată.
Ai finalizat acest mic test? Găsește un produs de îngrijire potrivit și potrivit și începe masajul!

 • <p><strong>Cicatrice proasp&#259;t&#259;: APLIC&#258; CU DELICATE&#538;E</strong></p><p>&Icirc;ncepe prin a aplica u&#537;or produsul de &icirc;ngrijire pe cicatrice &#537;i pe zona &icirc;nconjur&#259;toare, cu o u&#537;oar&#259; presiune. Apoi &icirc;ntinde-l uniform de-a lungul cicatricei.</p>
  Cicatrice proaspătă: APLICĂ CU DELICATEȚEÎncepe prin a aplica ușor produsul de îngrijire pe cicatrice și pe zona înconjurătoare, cu o ușoară presiune. Apoi întinde-l uniform de-a lungul cicatricei.
 • <p><strong>Cicatrice semi-matur&#259;: PALPEAZ&#258; &#536;I MASEAZ&#258;</strong></p><p>Str&acirc;nge u&#537;or pielea &icirc;ntre degetul mare &#537;i ar&#259;t&#259;tor, rul&acirc;nd pliul format &icirc;n sus &#537;i de-a lungul cicatricei p&acirc;n&#259; la p&#259;trunderea produsului de &icirc;ngrijire (aproximativ 5 minute).</p>
  Cicatrice semi-matură: PALPEAZĂ ȘI MASEAZĂStrânge ușor pielea între degetul mare și arătător, rulând pliul format în sus și de-a lungul cicatricei până la pătrunderea produsului de îngrijire (aproximativ 5 minute).
 • <p><strong>Cicatrice matur&#259;: &Icirc;NTINDE</strong></p><p>&Icirc;ntinde cicatricea cu degetul ar&#259;t&#259;tor &#537;i cel mijlociu, tot de-a lungul acesteia, p&acirc;n&#259; la p&#259;trunderea produsului de &icirc;ngrijire (aproximativ 5 minute).</p>
  Cicatrice matură: ÎNTINDEÎntinde cicatricea cu degetul arătător și cel mijlociu, tot de-a lungul acesteia, până la pătrunderea produsului de îngrijire (aproximativ 5 minute).

SFATURI PRIETENOASE DE LA EXPERȚI

Sfaturi utile pentru un aspect și mai frumos al cicatricei! 

- Protejează cicatricea de soare cu un pansament, un obiect vestimentar sau o cremă cu factor ridicat de protecție solară (SPF50+), în special după o intervenție de chirurgie estetică sau dermatologică pe față. 

- Evită frecarea cu hainele pentru a nu te irita cicatricea (de exemplu, după o cezariană, mastopexie, reducție mamară, etc.).

- Fii îngăduitor(are) cu tine însuți/însăți. Acceptă faptul că va trebui să adopți un stil de viață mai liniștit pentru o vreme, pentru a nu-ți solicita prea mult cicatricea. 

- Urmează o dietă echilibrată, bogată în vitamina C, proteine și fier, care favorizează vindecarea. Limitează consumul de alcool și tutun.

Sus