Pielea ta este ca un super scut cu 3 straturi (epidermă, dermă, hipodermă) care se repară în mod natural atunci când intră în contact cu factori externi. În urma unei intervenții chirurgicale, se declanșează automat un proces de vindecare în mai multe etape pentru regenerarea țesuturilor.
Procesul de maturizare a unei cicatrici (remodelare epidermică) poate dura până la 2 ani! Deși pielea ta are puterea incredibilă de a se repara singură în mod natural de-a lungul timpului, asta nu înseamnă că trebuie să o și lași să se descurce singură. Putem contribui la procesul de vindecare prin măsuri specifice de îngrijire încă de la început.
Există diferite tipuri de cicatrici: albe și discrete, hipertrofice, cheloide și atrofice. Dar există o regulă care este valabilă pentru toate: fiecare lucru mic pe care îl faci poate contribui semnificativ la îmbunătățirea aspectului cicatricei tale. Și cu cât mai repede, cu atât mai bine!
Niciodată nu poți avea suficientă grijă de pielea ta - sau de cicatricile tale. Urmează sfaturile (regulile!) noastre.
Regula 1: impune-ți disciplină Urmează întocmai sfaturile chirurgului tău pentru a evita orice infecție care ar putea întârzia vindecarea: curățarea plăgii, schimbarea pansamentului etc.
Regula 2: acționați din timp Încă din primele etape ale vindecării cicatricilor poți aplica un produs de îngrijire adecvat pentru a favoriza regenerarea și a evita apariția crustelor, care pot cauza cicatrici inestetice.
Regula 3: și mai ales, perseverează!
Imediat după regenerarea epidermei din jurul cicatricei (faza de remodelare epidermică), combinați utilizarea unor produse specifice cu masaje regulate de două ori pe zi, timp de 5 minute. Acestea ajută la înmuierea țesutului, la reducerea aderențelor și la stimularea circulației.
Primul pas important este acela de a determina gradul de maturitate al cicatricei.
Este foarte simplu: trebuie doar să verifici timpul necesar pentru ca pielea să își recapete culoarea după ce s-a albit sub presiunea degetului tău.
Ai grijă: un masaj prea intens poate agrava evoluția și aspectul cicatricei. Nu masa o cicatrice care este încă inflamată.
Ai finalizat acest mic test? Găsește un produs de îngrijire potrivit și potrivit și începe masajul!
- Protejează cicatricea de soare cu un pansament, un obiect vestimentar sau o cremă cu factor ridicat de protecție solară (SPF50+), în special după o intervenție de chirurgie estetică sau dermatologică pe față.
- Evită frecarea cu hainele pentru a nu te irita cicatricea (de exemplu, după o cezariană, mastopexie, reducție mamară, etc.).
- Fii îngăduitor(are) cu tine însuți/însăți. Acceptă faptul că va trebui să adopți un stil de viață mai liniștit pentru o vreme, pentru a nu-ți solicita prea mult cicatricea.
- Urmează o dietă echilibrată, bogată în vitamina C, proteine și fier, care favorizează vindecarea. Limitează consumul de alcool și tutun.
Esențial pentru repararea, calmarea și purificarea pielii sensibile și iritate pentru întreaga familie.