Cuprins

Cum te poți asigura că cicatricea ta se vindecă bine?

De ce este atât de important să îți monitorizezi procesul de vindecare?

Atunci când pielea este rănită, se declanșează un mecanism natural de vindecare pentru a o repara. Magia corpului tău se pune în mișcare! O întreagă armată de celule intră în acțiune pentru a-ți regenera pielea, pas cu pas. Acestea opresc sângerarea, protejează, igienizează și închid rana înainte de a reconstrui țesutul... Metabolismul tău este pus la grea încercare în procesul de cicatrizare! Da, pielea ta are puteri naturale deosebite. Atenție însă la riscul de complicații care ar putea întârzia vindecarea. Rămâi în alertă și vino în ajutorul pielii cu produse de îngrijire adecvate.

O cicatrice poate avea nevoie de câteva luni sau chiar ani pentru a ajunge la aspectul său final. Vești bune, ai timp să acționezi... Dar cu cât mai repede, cu atât mai bine! Oferă-ți toate șansele de a rămâne cu o cicatrice frumoasă folosind creme și alte tratamente adecvate.

Regula 1: monitorizează-ți atent rana 

Calitatea cicatricii este determinată în mare măsură de modul în care îți îngrijești rana. O rană este o zonă vie, iar aspectul acesteia se va schimba în timp, mai repede sau mai lent, în funcție de natura leziunii.

În termeni simpli: dacă rana este roșie în primele etape, acesta este de obicei un semn bun.  Aceasta înseamnă că țesutul cicatricial este în curs de vindecare. Dar ia aminte dacă observi un aspect gălbui, fibros sau pete cu aspect negricios și/sau cartonat. 

Când este cazul să te îngrijorezi?

 Dacă rana nu s-a vindecat după 6 săptămâni, dacă devine dureroasă, dacă prezintă secreții abundente sau un miros urât, atunci trebuie să consulți un medic.

av_votre-peau_cicatrisation_plaie-infection_1x1 473x473

Obiceiuri bune pentru o vindecare optimă

Care sunt cele mai bune metode de vindecare a rănilor obișnuite pentru întreaga familie? Citește, recitește și memorează aceste obiceiuri pentru a nu-ți mai pune aceeași întrebare de fiecare dată!

1. Curățare
Ai mâinile curate? Curăță-ți rana cu apă și săpun blând pentru a îndepărta corpurile străine. Apoi usucă rana, de preferință cu o compresă. În cazul unei răni de dimensiuni mari, ia în considerare izolarea acesteia cu un pansament.

2. Accelerarea procesului de vindecare
Aplică o cremă cicatrizantă cel puțin de două ori pe zi pentru a stimula procesul de regenerare a pielii. În cazul în care rana supurează, alege o formulă cu efect de uscare.

3. Protecție solară
Cicatricilor nu le place soarele. Atât vara, cât și iarna, ia măsurile potrivite pentru a te bucura de soare în deplină siguranță.

 

SFATURI PRIETENOASE DE LA EXPERȚI

Ce ar trebui să mănânc pentru o vindecare corespunzătoare?

Corpul și pielea ta au nevoie de o dietă sănătoasă și variată pentru a se vindeca în mod corespunzător. Ce ocazie perfectă pentru a încerca rețete noi! 

Umple-ți farfuria cu alimente bogate în vitamina C (citrice, kiwi, căpșuni, coacăze negre, ardei, coacăze roșii etc.) și proteine, cum ar fi ouăle, carnea și peștele. De asemenea, ar trebui să te concentrezi pe alimentele bogate în fier: fructe de mare, carne roșie, leguminoase etc. 

Unele alimente trebuie evitate, cum ar fi laptele, zahărul (din păcate!) și anumite condimente (turmeric, ghimbir etc.).

Sus