Ce este varicela? Și cum îngrijim pielea...
Datele esențiale despre varicelă
Boală benignă, dar foarte contagioasă, varicela este caracterizată de erupții cutanate de culoare roșie, prezente pe întreaga suprafață a corpului1 și este provocată de virusul varicelo-zosterian. În 90% din cazuri, ea survine la copii cu vârste cuprinse între 3 luni și 10 ani, numărându-se printre binecunoscutele boli ale copilăriei1. În principiu, o persoană poate contracta virusul varicelei o singură dată, foarte rar se poate întâmpla ca infecția să aibă loc de mai multe ori.1Care sunt cauzele și factorii de risc?
Varicela este o infecție virală, pentru care virusul varicelo-zosterian este responsabil. Majoritatea cazurilor de varicelă apar în urma contactului cu o persoană infectată. Virusul devine contagios cu 1-2 zile înainte de apariția erupțiilor cutanate și rămâne contagios până la formarea cojilor.1Orice persoană care nu a mai luat contact cu virusul prezintă un risc de infectare. Riscul crește în următoarele situații:
- În urma contactului cu o persoană infectată;
- În cazul copiilor sub 12 ani;
- În cazul adulților care locuiesc cu copii;
- În cazul celor care lucrează în școli sau grădinițe;
- În cazul unui sistem imunitar slăbit din cauza unor boli sau a consumului de medicamente.1
Care sunt simptomele varicelei?
După o discretă perioadă de incubație de 1-2 săptămâni, apar primele simptome care sunt destul de ușoare. După câteva zile, ele devin FOARTE ușor de identificat: apare erupția și mâncărimea.
Termenul de vindecare este de 10-12 zile. Nu există tratament pentru varicelă, dar există soluții pentru a calma mâncărimile și pentru a evita infecțiile erupției, responsabile de apariția cicatricilor. Acestea nu trebuie neglijate, mai ales dacă sunt prezente la nivelul feței. Din acest motiv, erupția și leziunile de grataj, care provoacă semnele, trebuie să fie tratate cu grijă pentru a evita riscurile de suprainfectare.
Copilul este irascibil și obosit, apar bubițe ici și colo… Oare este chiar “ea”, varicela? Totul începe cu apariția unor pete mici, roșii, pe torace sau ceafă, care se extind pe tot corpul. Acestea se transformă apoi în vezicule mici umplute cu lichid, care se usucă în general în 48 de ore, formând o coajă de culoare brună. Atenție, riscul apariției cicatricilor apare atunci când rupi coaja!
Cum se transmite varicela?
Transmiterea virusului varicelei poate avea loc prin:
- salivă;
- tuse;
- strănut;
- contactul cu fluidele prezente în veziculele de pe piele.1
Expunerea la virus în urma unei infecții precedente sau a vaccinării reduce riscul de contractare a bolii. De asemenea, imunitatea poate fi transmisă de la mamă către copilul nou-născut. Imunitatea durează aproximativ 3 luni după naștere.1
Ce complicații există?
Este recomandat să iei legătura imediat cu un medic dacă erupția se răspândește în zona ochilor, are un aspect inflamat (acesta poate fi semnul unei suprainfecții) sau este însoțită de amețeli și dificultăți de respirație.1
Atunci când apar complicații, ele afectează de obicei bebelușii, adulții în vârstă, persoanele cu sistemul imunitar slăbit sau femeile însărcinate. Aceste grupuri de risc pot dezvolta și alte probleme, precum pneumonie sau infecții bacteriene ale pielii, articulațiilor și oaselor. Femeile care contractează virusul varicelei în timpul sarcinii pot da naștere unor copii cu malformații.1
Și cum îngrijim?
Spală copilul cu un săpun blând, cu pH fiziologic. Îngrijește bubițele cu o formulă care usucă, pentru a accelera procesul de vindecare. Pentru a evita apariția semnelor, folosește un produs de îngrijire adecvat pentru leziunile uscate.

CE NU ESTE RECOMANDAT? Dar tot facem!
1- Nu înrăutăți erupția
- Nu utiliza antiseptice pe erupție. Acestea cresc riscul de dermatită alergică sau iritativă, putând provoca o întârziere a cicatrizării.
- Nu te expune excesiv la soare. Razele UV împiedică cicatrizarea corespunzătoare. În cazul expunerii, protejează pielea cu o cremă cu factor ridicat de protecție (SPF50+).
2 - Nu te grăbi să strigi "victorie!"
Trebuie să iei în calcul că în general există 2 sau 3 puseuri de erupție. Dacă anumite leziuni se usucă în timp ce apar altele, nu înseamnă te-ai vindecat… și există un risc de contagiozitate. Ai răbdare!
Sfaturi utile pentru părinți
Spală copilul cu un săpun blând, cu pH fiziologic. Îngrijește bubițele cu o formulă care usucă, pentru a accelera procesul de vindecare. Pentru a evita apariția semnelor, folosește un produs de îngrijire adecvat pentru leziunile uscate. Poți încerca produsele de îngrijire specifică din gama Cicalfate+, care ajută la repararea și calmarea pielii sensibile.
Ține cont de câteva sfaturi utile pentru a evita formarea cicatricilor și a-l ajuta pe micuț să facă față mai ușor disconfortului.
SOS mâncărime!
Varicela este asociată cu mâncărimi extrem de intense. Însă, va trebui să ai mare grijă, deoarece o leziune de varicelă pe care copilul o scarpină poate lăsa o cicatrice pe viață. Iată care sunt sfaturile noastre pentru a-ți ajuta copilul și a diminua mâncărimea.
Spală-l regulat pe mâini.
Fă-i băi foarte scurte sau dușuri cu apă călduță de 1-2 ori pe zi, cu un săpun dermatologic lichid.
Protejează-l de transpirația excesivă, care accentuează mâncărimea.
Folosește, de preferat, haine largi care nu se freacă de piele.