Cuprins

Prevenirea și calmarea iritațiilor (eritemul fesier)

av_votre-peau_cicatrisation_erytheme-fessier_1x1 473x473

Ce este mai exact eritemul fesier?

Eritemul fesier este o iritație pe pielea fundulețului bebelușului, care apare de obicei în primul an de viață.
După cum bine știi, pielea acționează ca o barieră de protecție împotriva agresorilor externi. Dar pielea bebelușului tău este încă foarte subțire și fragilă (și extrem de fină, înainte de toate!). Cu toate acestea, fundulețul bebelușului tău este expus zi și noapte la umezeală, căldură și frecare de scutece. De asemenea, este expusă la aciditatea fecalelor și a urinei și, uneori, la produse care nu sunt bine tolerate. Rezultatul este că, uneori, pielea se inflamează. Dar nu-ți face griji - poți scăpa rapid de el cu o îngrijire adecvată.

La bebeluși, bariera cutanată este departe de a fi o barieră completă. Prin urmare, trebuie să ai mare grijă. Dacă, după câteva zile, eritemul fesier nu a dispărut sau dacă ai îndoieli cu privire la o posibilă infecție secundară, nu ezita să ceri sfatul medicului.

Cum se tratează eritemul fesier?

Cum poți recunoaște eritemul fesier? Eritemul fesier se prezintă sub formă de roșeață uscată sau supurantă, pete sau mici coșuri pe fese, coapse și organele genitale. De asemenea, zona poate fi caldă la atingere. După cum îți poți imagina, provoacă durere și este posibil ca bebelușul tău să fie supărat și morocănos. Dacă iei măsurile potrivite, simptomele dispar de obicei în câteva zile. Putem începe?

Îngrijirea fundului bebelușului: instrucțiuni de utilizare

  • Spală fundulețul cu un produs cu pH fiziologic blând și usucă-l bine.
  • Pulverizează niște apă termală pentru a potența acțiunea calmantă.
  • Aplică o cremă calmantă și reparatoare. În cazul unei erupții cutanate care supurează, optează pentru o formulă cu efect de uscare. 
  • Lăsă pielea să respire! Lasă bebelușul cât de mult timp posibil fără scutec. Se va bucura de acest lucru!
av_votre-peau_cicatrisation_fesses_bebe_mode-d-emploi_1x1 473x473

Cum aplicăm crema?

Să ascultăm câteva sfaturi tehnice!

1. Respectă reguli stricte de igienă!
Deși benign, eritemul fesier rămâne totuși o leziune a pielii. Pentru a evita orice risc de infecție, este deci esențial să te speli bine pe mâini înainte de a schimba scutecul sau de a aplica o cremă. Dacă ești genul de persoană aflată mereu în mișcare și îți schimbi bebelușul pe o bancă sau pe bancheta din spate a mașinii, folosește un gel dezinfectant pe bază de alcool.

2. Aplică crema cu delicatețe.
Bebelușul are dureri și nu vrei să i le intensifici. Așadar, îngrijește-i fundulețul cu blândețe! Aplică crema pe pielea curată și maseaz-o cu mișcări circulare.

SFATURI PRIETENOASE DE LA EXPERȚI

Și dacă am opta pentru „a preveni în loc de a vindeca” ?

Cum poate fi prevenit eritemul fesier? Este adevărat că dacă ai putea să-l eviți (și să scapi de câteva nopți nedormite!) ar fi mult mai bine pentru tine și pentru bebelușul tău. 

  • Cumpără scutece de mărimea potrivită și nu le strânge prea tare, pentru a lăsa aerul să circule.
  • Schimbă scutecul cât de des posibil pentru a evita umezeala.
  • Curăță-i fundulețul, de fiecare dată după ce-l schimbi, cu un produs foarte blând și fără săpun (în cazul fetițelor, curăță din față spre spate). Usucă prin tamponare fundulețul și pliurile pielii.  
  • Aplică, preventiv, o cremă de protecție de fiecare dată după ce-l schimbi.
Sus