Carnet experți

Iritatiile pielii: explicatii

Iritațiile cutanate explicații

Iritațiile și erupțiile cutanate sunt normale pentru o piele care este vie, se degradează și se repară. Pielea noastră reprezintă primul scut împotriva mediului exterior, așa că, în fiecare zi ne protejează de numeroase agresiuni.
Însă uneori aceasta este afectată “prea mult”: anumiți factori deteriorează această barieră cutanată și provoacă o inflamație.
 
Ce sunt iritațiile cutanate?
Roșeață, tumefiere, leziuni, arsuri, senzația de piele care „ține”, prurit… 
Iritațiile pielii sunt schimbări anormale ale culorii și texturii acesteia. Ele sunt deseori rezultatul unei inflamații a pielii, care poate avea mai multe cauze.1
Iritațiile se manifestă sub diferite forme și apar pe diverse zone ale corpului, chiar și în zonele intime. Este importantă identificarea cauzelor pentru a le îngriji corespunzător. Pielea are nevoie de tine: dă-i o mână de ajutor pentru se calma și repara…

Iritație sau alergie: cum se diferențiază?

Roșeața pe față, leziuni pe brațe, erupțiile între degete sau în colțul ochilor… dacă pielea strigă după ajutor, trebuie găsită o explicație. Și, uneori, ne punem întrebarea: este alergie sau o „simplă” iritație?
Iritațiile pielii sau erupțiile cutanate sunt mult mai frecvente decât adevăratele alergii cutanate.  Ele corespund unei inflamații destul de localizate, în  zona care intră în contact cu un factor iritant.
În schimb, alergia este cauzată de o reacție imunologică (la un alergen).
La nivel cutanat, aceasta se manifestă prin anumite semne: leziuni eczematiforme roșii cu vezicule mici , mâncărime, tumefiere și secreție, însoțite uneori de prurit intens.
Dacă prezinți reacții alergice, consultă, fără întârziere, medicul de familie, acesta te poate îndruma către un dermatolog sau alergolog care, prin teste alergologice, va afla cauzele care declanșează reacțiile alergice la nivelul pielii.

Iritațiile faciale aveau un impact important asupra moralului meu și încrederii în mine însămi. Din acest motiv, deveneam foarte „irascibilă”! De când am identificat cauza și mi-am adaptat igiena conform nevoilor pielii, nici măcar nu mă mai gândesc la asta!”

AURÉLIE, 42 ani

Tipuri de iritatii

Și dacă este o boală a pielii?

Leziuni, roșeață, mâncărimi… îți apar frecvent iritații, iar acestea încep să-ți influențeze calitatea vieții? În acest caz, poate fi vorba de o boală cronică de piele, precum psoriazisul sau eczema. Din fericire, există soluții pentru a calma simptomele acestor afecțiuni, însă numai un consult medical de specialitate poate stabili un diagnostic corect.

UN SFAT DE LA PRIETENI (ȘI DE LA EXPERȚI) - Recomandări

Aveți grijă de piele, alegând produse dermatocosmetice cu tolerabilitate adecvată pentru pielea sensibilă (cu un număr minim de ingrediente),dar și evitând agresiunile climatice (frig, căldură, vânt, soare). Ia în considerare și câteva schimbări în stilul tău de viață: încearcă să elimini factorii agresivi, precum tutunul, alcoolul, anumite alimente și, bineînțeles, stresul.

 

 

 

Sfaturi pentru calmarea iritațiilor pielii

Cauzele iritațiilor pielii sunt multiple, așa că soluțiile variază în funcție de acestea. Din fericire, în multe cazuri, poți ajuta la calmarea pielii prin câteva metode simple.
  • Lasă pielea să se odihnească, încetând utilizarea oricărui produs care ar putea contribui la iritarea sa.
  • Curăță pielea cu un produs cu pH fiziologic.
  • Aplică un produs de îngrijire adecvat și bine tolerat pentru a ajuta pielea în procesul de reparare.
  • Protejează pielea de soare cu o cremă cu factor ridicat de protecție solară 
Tot ce trebuie să știi pentru a îngriji iritațiile cotidiene

INTREBĂRI FRECVENTE

Citește și

1. “Common Rashes: Types, Symptoms, Treatments, & More.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/common-rashes. Published July 31, 2020. Accessed February 25, 2022.
Trimiteţi prin e-mail

Căutare în curs

Login required

You must log into your Avène account to save this information.


Login or create an account

You can't post more than one comment on a product

Oferiți-vă opinia

* Câmpuri obligatorii

Înscrierea mea

-Zi
-Lună
-An

Brandurile grupului Pierre Fabre:

*Câmpuri obligatorii

Mulțumim pentru feedback!

Comentariul tău a fost trimis și se va publica după ce va fi validat.