Cum putem favoriza o bună cicatrizare?
Când pielea este lezată, se activează un proces natural de cicatrizare în vederea regenerării. Magia corpului tău se pune în mișcare! O armată de celule acționează pentru a regenera pielea, etapă cu etapă. Opresc sângerarea, protejează, curăță și închid plaga înainte de reconstrucția țesuturilor…
Metabolismul tău este pus la grea încercare în procesul de cicatrizare! Da, pielea ta are superputeri naturale. Dar atenție la riscurile de complicații care ar putea întârzia procesul de cicatrizare! Rămâi în alertă și vino în ajutorul pielii cu produse de îngrijire adecvate.
Durează mai multe luni, dacă nu chiar ani, până când o cicatrice ajunge la stadiul de maturitate. Vești bune: ai timp să acționezi… cu cât mai repede, cu atât mai bine! Pentru o vindecarea frumoasă a cicatricii, utilizați creme sau alte produse speciale de îngrijire.
Regula nr.1
Monitorizează-ți atent plaga
Calitatea cicatricii este în mare parte condiționată de tratamentul leziunii. O plagă este o zonă vie, aspectul său va evolua de-a lungul timpului, mai repede sau mai lent, în funcție de natura leziunii.Pentru a simplifica: dacă la început plaga este roșie, acesta este în mod normal un semn bun.
Înseamnă că țesuturile sunt în proces de cicatrizare. În schimb, este îngrijorător dacă rana prezintă un aspect gălbui și filamentos sau sunt prezente plăgi negricioase și/sau cu aspect cartonat.
Dacă plaga nu se cicatrizează în intervalul a 6 săptămâni, dacă devine dureroasă, prezintă o scurgere puternică sau un miros fetid, trebuie neapărat să consulți un medic.
Reguli pentru o cicatrizare optimă
Care sunt măsurile ce trebuie luate pentru o bună cicatrizare a rănilor obișnuite, ale întregii familii? De citit, de recitit și de memorat, pentru a nu-ți pune aceeași întrebare de fiecare dată!

Ai mâinile curate ? Curăță plaga cu apă și săpun pentru a îndepărta corpii străini. Apoi, șterge plaga, de preferat, cu o compresă sterilă. În cazul unei răni majore, ia în considerare izolarea plăgii cu un pansament.
2 Accelerarea procesului de vindecare
Pentru a stimula procesul de vindecare cutanată, aplică de cel puțin 2 ori pe zi o cremă cu efect cicatrizant. Dacă plaga este umedă, optează pentru o formulă care are efect de uscare.
Soarele este inamicul cicatricilor. Atât vara, cât și iarna, adoptă toate măsurile necesare pentru a te bucura de razele de soare în deplină siguranță.
UN SFAT DE LA PRIETENI (ȘI EXPERȚI)
Corpul și pielea au nevoie de o alimentație sănătoasă și variată pentru o cicatrizare optimă. O bună ocazie de a testa rețete noi!
.
Alimente precum laptele, zahărul (da, din păcate!) și anumite condimente (șofranul, ghimbirul, etc.) sunt de evitat.