av_instit-biodiversity-impluvium-hdrvb-square_1440x370

Un bazin protejat Impluviul Avène, în inima unui mediu natural și a unei biodiversități protejate

Un impluviu este o zonă geografică care contribuie la alimentarea cu apă a unui râu.
Avène este o zonă vastă, situată în Parcul Natural Regional Haut-Languedoc, unde apa de ploaie se infiltrează în subsol.

Fiecare picătură care pătrunde în pământ va alimenta izvorul Avène, după o călătorie subterană de peste 50 de ani, până la o adâncime de 1500 de metri. Pentru a asigura calitatea acestei ape la sursă, trebuie protejat mediul natural care o înconjoară.
Prin urmare, activitățile umane din jurul impluviului sunt foarte limitate și strict controlate.

  • <span class="ezstring-field">av_instit_environnement_avene2©studiochevojon_368x460</span>
  • <span class="ezstring-field">av_instit-thermal-park-hdrvb-square_368x460</span>
  • <span class="ezstring-field">av_instit_environnement_avene3©studiochevojon_368x460</span>

Un sit unic

av_instit_environnement_avene7©studiochevojon 473x590

 

Ce face ca impluviul Avène să fie atât de special?

Aici își începe călătoria apa termală Avène. Datorită amplasării sale la intersecția dintre climatul mediteraneean, montan și continental din cursul superior al văii Orb, impluviul Avène este cu adevărat unic.

Apa de ploaie curge în bazin și face o călătorie lungă prin adâncurile sale subterane. Pe măsură ce avansează, se încălzește și se îmbogățește cu elemente biologice și minerale care îi conferă proprietăți calmante, antiiritante și emoliente.

Suprafața și adâncimile impluviului

Bazinul are o suprafață de 27 km². Relieful este foarte pronunțat între Centrul de hidroterapie Avène, aflat la o altitudine de 340 de metri, și cele mai înalte vârfuri, la 1022 de metri.

Deși plouă în medie 1200 de milimetri de apă pe an, doar o parte din această apă se infiltrează adânc în sol pentru a da naștere mai târziu apei termale Avène.

Cealaltă parte rămâne la o adâncime mică și alimentează bazinele de alimentare cu apă din zonă.

Toate activitățile noastre sunt desfășurate cu respect pentru biodiversitate.

Séverine Roullet-FurnemontDirector al CSR și al dezvoltării durabile pentru Grupul Pierre Fabre

Un sit ecologic

Parcurile naturale regionale au un model de dezvoltare bazat pe punerea în valoare și protejarea patrimoniului natural, considerat bogat și fragil. Astfel, impluviul Avène beneficiază de măsuri de protecție a faunei și florei, a apei și a solului din Parcul Natural Regional Haut-Languedoc.

76% din suprafața parcului este formată din păduri, cu un amestec de foioase (stejar, fag, castan) și conifere (pin și brad Douglas).

Terenurile agricole reprezintă 22% din suprafață și sunt utilizate în principal pentru pășuni și culturi furajere.

av_instit-biodiversity-impluvium-hdrvb-square_600x600
av_instit-biodiversity-hdrvb-square_472x580

Păduri de protecție a apelor subterane

Copacii care înconjoară bazinul Avène mențin solul umed și sunt esențiali pentru a păstra integritatea resurselor noastre de apă.

De aceea, din 2018, am solicitat expertiza și recomandările Organisme National des Forêts (ONF - Organizația Națională a Pădurilor) pentru a ne ajuta să asigurăm gestionarea durabilă a parcului forestier.

Pentru a conserva biodiversitatea și speciile de animale care trăiesc acolo, situl Avène-les-Bains a fost aprobat ca refugiu LPO de către Ligue de Protection des Oiseaux (Liga pentru protecția păsărilor).

av_instit-water-research-center-hdrvb-square_600x600
AV_Institutional_Instagram_Post_Quarter3-2018_Water Laboratory_High-resolution_4_600x600

Rolul Centrului de cercetare a apei

Centrul de cercetare a apei garantează calitatea apei termale Avène și continuitatea sursei sale.

Acest centru de cercetare are, de asemenea, o funcție de observare, de analiză și de informare privind apa termală Avène și bazinul acesteia.

Protejarea izvorului și a impluviului Avène înseamnă să acționăm asupra izvorului însuși, asupra formării apei, asupra solurilor, a pădurilor și a resurselor de apă din zonă.

API'A, Asociația pentru Conservarea Impluviului de Apă Avène

De peste 30 de ani, am făcut din calitatea și beneficiile apei termale Avène o preocupare centrală. Protecția mediului și a biodiversității, în care se naște și trăiește această resursă unică, este esențială. Creată la 22 martie 2021, la inițiativa noastră împreună cu Primăria Avène, API'A își propune să contribuie la conservarea impluviului, alături de actorii din teritoriu. Pentru a face acest lucru și pentru a elabora proiectul și activitatea desfășurată de asociație, i-am implicat în fiecare etapă de planificare.

av_instit_environnement_avene8©studiochevojon 473x473
av_instit_environnement_avene6©studiochevojon 473x473

Activitatea Asociației API'A

API'A va facilita inițiativele locale de protejare a resurselor de apă din impluviu. Asociația va pune în aplicare acțiuni de mediu și de sensibilizare, în special în domeniul gestionării durabile a pădurilor, al agriculturii responsabile și al conservării biodiversității locale. Primele activități desfășurate de asociație vor consta în realizarea unor diagnostice individuale, pe 10 proprietăți forestiere voluntare din zonă, pentru a stabili domeniile pentru îmbunătățirea gestionării durabile a acestor parcele; optimizarea reciclării deșeurilor agricole din plastic și finanțarea unor echipamente pentru îmbunătățirea gestionării apelor uzate agricole.

Sus