av_instit-biodiversity-impluvium-hdrvb-square 2880x1620

Dezvoltare durabilă Acțiuni durabile pentru conservarea apei termale Avène

Aceștia cunosc importanța ecosistemelor și a solurilor pentru calitatea apei termale Avène și modul în care sunt luate în considerare aspectele legate de dezvoltarea durabilă în gestionarea activităților noastre. Séverine Roullet-Furnemont, director responsabil cu CSR și dezvoltarea durabilă a Grupului Pierre Fabre, și Sandrine Bessou Touya, șef al Centrului de cercetare a apei și director de cercetare aplicată al Departamentului de cercetare și dezvoltare a produselor dermato-cosmetice - îngrijire personală, se asigură că această resursă unică și naturală este conservată și se implică în preocupările societății și ale mediului, prin acțiuni concrete. Interviu comun.

 

 

Ce te frapează când ajungi la Centrul de hidroterapie Avène?

Sandrine Bessou-Touya: În primul rând, drumul care duce la acesta, protejat de orice poluare vizuală sau fonică. Apoi, există această senzație de a fi în inima elementelor, la răscrucea peisajelor și climei mediteraneene, montane și continentale.

Séverine Roullet-Furnemont: Natura omniprezentă. Ne aflăm în inima Parcului Natural Regional Haut-Languedoc. Este ca o călătorie atemporală.

AV_Institutional_Print_Post_Quarter3-2018_Production unit_High-resolution_CMJN_7 473x473

Care este munca ta la fața locului?

S.R-F: Sunt responsabilă de punerea în practică a politicii de dezvoltare durabilă a Grupului Pierre Fabre și de aplicarea acesteia în diferitele activități și mărci ale companiei. Acest lucru variază de la dezvoltarea de strategii globale, cum ar fi reducerea amprentei de carbon, la proiectarea ecologică a produselor și până la angajamentul angajaților Grupului în acțiuni sociale sau de mediu, astfel încât fiecare să își îndeplinească rolul. Politica de CSR a Grupului Pierre Fabre este evaluată la nivelul de excelență al standardului ECOCERT 26000, dar căutăm mereu să facem față unor noi provocări și să deschidem noi drumuri. Mai precis, în ceea ce privește marca Eau Thermale Avène și situl din Avène les Bains, aduc expertiza noastră, asist sau sprijin proiectele de CSR desfășurate de echipe.

Proiectarea ecologică a produselor, stabilirea unor strategii privind emisiile de carbon și deșeurile sau a unor proiecte care să contribuie la problemele de dezvoltare durabilă, cum ar fi conservarea coralilor, ne străduim să acționăm la toate nivelurile.

Séverine Roullet Furnemont
Séverine Roullet FurnemontDirector al CSR și al dezvoltării durabile pentru Grupul Pierre Fabre
AV_Institutional_Print_Post_Quarter3-2018_Hydrotherapy bath and treatment_High-resolution_CMJN_5-jpg 473x473

Și tu, Sandrine?

S. B-T: Sunt responsabilă pentru Centrul de cercetare a apei. Centrul de hidroterapie Avène este singurul din Franța care beneficiază de un astfel de acord. Este certificat AQUACERT, iar Centrul de cercetare a apei este acreditat ISO 17025 (de către COFRAC), fiind dedicat controlului și conservării apei termale. Aici nu vrem pur și simplu să luăm apa și să o folosim. Vrem să avem grijă de ea. Trebuie să asigurăm calitatea și durabilitatea acesteia pentru generațiile viitoare.

Trebuie să asigurăm calitatea apei termale și să ne asigurăm că aceasta continuă să existe.

Sandrine Bessou Touya
Sandrine Bessou TouyaȘef al Centrului de cercetare a apei și director de cercetare aplicată al Departamentului de cercetare și dezvoltare a produselor dermato-cosmetice - îngrijire personală
AV_Institutional_Print_Post_Quarter3-2018_Surrounding_High-resolution_CMJN_1 1638x722

Care sunt celelalte inițiative ale voastre privind CSR?

S. B-T: Din 2018, am solicitat expertiza și recomandările Organizației Naționale a Pădurilor (ONF) pentru a ne ajuta să asigurăm gestionarea durabilă a parcului forestier Pierre Fabre. Acest lucru este esențial, deoarece copacii joacă un rol vital în integritatea solului și a resurselor de apă.

av_instit-hotel-avene-hdrvb-square 473x473

S.R-F: Pentru brandul Eau Thermale Avène, au fost realizate multe inițiative în legătură cu diferite elemente. Aș dori să evidențiez câteva dintre ele. În ceea ce privește produsele, au fost dezvoltate produse de protecție solară proiectate ecologic, iar din 2013, 90% dintre produsele cu clătire au fost concepute să fie biodegradabile. Am dezvoltat un nou ingredient activ în cadrul unei economii circulare pentru una dintre afecțiunile cheie vizate de marcă, și anume pielea grasă, cu tendință acneică. Acesta este ingredientul activ utilizat în Cleanance Comedomed, pentru care folosim semințe de armurariu, restul plantei fiind apoi utilizat pentru a produce alte ingrediente active.În ceea ce privește clădirile din Avène-les-Bains, unitatea de producție în care se fabrică spray-urile cu apa termală Eau Thermale Avène și Eau Thermale Avène L'Hôtel sunt certificate Haute Qualité Environnementale (calitate ecologică de înaltă calitate) - un standard pentru clădirile ecologice din Franța. Eau Thermale Avène l'Hôtel este, de asemenea, certificat BREEAM. În ceea ce privește conservarea biodiversității, situl Avène-les-Bains este un refugiu aprobat de LPO (Liga pentru protecția păsărilor). În ceea ce privește managementul de mediu, unitatea de producție este certificată ISO 14001, iar hotelul are eticheta ecologică europeană.

 

În domeniul producției, dorim să fim exemplari în ceea ce privește gestionarea mediului.

Séverine Roullet Furnemont

Cum se traduc aceste inițiative eco-responsabile pe teren?

S.R-F: În ceea ce privește producția, fabrica, de exemplu, dispune de o stație proprie de tratare a apelor reziduale, dotată cu tehnologie de ultimă generație. De mai mulți ani, urmărim un program ambițios de economisire a apei și energiei.

În altă ordine de idei, la hotel, 80% din produsele proaspete servite sunt produse pe o rază mai mică de 100 km.Pentru a conserva resursele de apă, conducem, de asemenea, un proiect pilot în parteneriat cu un start-up din Toulouse: douăzeci de camere vor fi dotate cu un contor de apă. Pentru clienții care doresc să participe la o provocare, fiecare litru economisit la duș va contribui la susținerea unei acțiuni privind CSR.

 

av_instit-avene-production-unit3-hdrvb-square 473x473
av_instit-mowing-avene-park-parcel-ld 473x473

S. B-T: Am analizat consumul de apă și modalitățile de optimizare a acestuia: de exemplu, una dintre acțiunile implementate este reducerea tunderea spațiilor verzi și instalarea de pluviometre care să declanșeze irigarea automată. În 2019, am testat tunderea durabilă a pajiștilor noastre în parteneriat cu un fermier care vine să le tundă. Am lăsat parcele înflorite, am instalat un hotel de insecte și hrănitoare. În special, au reapărut vidrele, ceea ce atestă bogăția și calitatea râurilor din zonă! În cele din urmă, am aplicat întotdeauna politica de zero pesticide la fața locului.Iar astăzi, dorim să mergem mai departe, angajându-ne în mod colectiv. Pe de o parte, cu Camera Agricolă și cu Parcul Natural Regional sau chiar cu ONF, pentru a lucra cu actorii locali la metode mai respectuoase pentru mediu. Pe de altă parte, cu proprietarii de păduri, cu autoritățile locale și cu locuitorii pentru o mai bună protecție a pădurilor.

 

Sus