Uscare şi deshidratare
Indiferent de tipul dvs. de piele, anumiţi factori pot atrage sensibilizarea sa excesivă: Pielea dvs. reacţionează puternic atunci când v-aţi dori să nu o facă …

Ce este o piele deshidratată?
Indiferent dacă este natural uscată, mixtă, normală sau grasă, pielea dvs. poate fi deshidratată de agresiunile exterioare.
Amplasată la interfaţa dintre organism şi mediul exterior, ea este prima care se opune agresiunilor, indiferent dacă sunt fizice (lovituri, variaţii de temperatură, vânt...) sau chimice (agenţi tensioactivi, iritanţi, ....).
Pielea deshidratată este ternă, aspră sau rugoasă la atingere; prezintă scuame fine, este uneori striată, cu fisuri.
Tipurile de piele
Anumite tipuri de piele sunt mai bine hidratate în mod natural sau mai puţin uscate decât altele. Pielea uscată, indiferent dacă este vorba despre xeroze simple, de xeroza dermatitei atopice sau de ichtioze, conţine mult mai puţină apă decât o piele normală. Această uscăciune se datorează anomaliilor metabolismului lipidic (ceramide), proteic (proteaze, filagrine) sau chiar tulburărilor de diferenţiere epidermică.
- Xerozele simple sunt cele mai frecvente. Acestea sunt uşor de corectat prin aplicarea cremelor emoliente.
- Xeroza senilă : este cel mai vizibilă la nivelul membrelor.
- Xeroza de iarnă este o accentuare a xerozei simple sub influenţa frigului şi vântului.
- Xerozele induse corespund tipurilor de piele deshidratată din cauza produselor de igienă care conţin tensio-activi prea agresivi (detergenţi). In acelaşi fel, tratamentele iritante (retinoizi, agenţi de fructe) usucă pielea.
Pielea uscată patologic:
- Xeroza atopică : dermatita atopică sau eczema copiilor, presupune o uscare cutanată mai mult sau mai puţin accentuată. Asociată anomaliilor structurale ale epidermei, această uscăciune este responsabilă pentru penetrarea alergenilor şi pentru pierderea apei prin epidermă.
- Ichtiozele : este vorba despre boli genetice rare, genetice sau dobândite, cu o gravitate variabilă.