Imperfecţiuni ale pielii
Indiferent de tipul dvs. de piele, anumiţi factori pot atrage sensibilizarea sa excesivă: Pielea dvs. reacţionează puternic atunci când v-aţi dori să nu o facă …

Imperfecţiuni ale pielii
Imperfecţiunile pielii sunt numeroase şi variate.
Unele sunt congenitale, numite şi semne din naştere. Acestea pot fi deschise la culoare, depigmentate, "café au lait" sau roşii (angioame).
Altele reprezintă dermatoze dobândite::
Petele albe sau vitiligo (depigmentarea unor zone de piele). Benigne, însă inestetice, mai vizibile pe pielea închisă la culoare.
Petele maronii sunt rezultatul expunerii excesive la soare. Acestea sunt mai frecvente în timpul sarcinii, de unde şi termenul “masca sarcinii”, însă pot apărea şi la femeile care nu sunt însărcinate şi uneori chiar şi la bărbaţi.
Anumite dermatoze faciale (cuperoza, rozaceea…) se pot remedia cu un tratament specific, chiar dacă nu dispar complet.
Acneea este atât de răspândită, încât trebuie discutată separat. Unele coşuri pot lăsa semne, cu precădere dacă sunt foarte mari, adânci sau dacă au fost "stoarse" în repetate rânduri.
Procedurile dermatologice sau chirurgia plastică facială pot fi urmate de o perioadă dificilă în care vindecarea nu este completă. Aceste imperfecţiuni temporare merită şi ele toată atenţia noastră.
În fine, anumite afecţiuni severe ale pielii (ichtioza, arsurile grave …) necesită machiaj corector.
Modalităţi principale de prevenire
Dermatologii vă vor recomanda cele mai bune posibile tratamente de prevenire sau curative în toate cazurile descrise mai sus. Zicala “E mai bine să previi decât să vindeci” se aplică perfect şi în cazul imperfecţiunilor faciale.
Principii cheie de prevenire:
Mai întâi, tratamentul timpuriu şi eficient al dermatozei inflamatorii;
Apoi, o protecţie solară bună. Majoritatea petelor de hiperpigmentare sunt cauzate sau agravate de soare. Fotoprotecţia atentă este o bună asigurare "contra petelor". Alegeţi creme cu factor ridicat, spectru larg şi formule care rămân şi îşi menţin efectele pe perioade mai lungi.
Evitaţi traumele
Nu este întotdeauna uşor, însă fiţi atenţi să nu agresaţi inutil pielea.
Dacă unghiile se apropie de piele, fie din cauza scărpinatului, fie din cauza unui prost obicei, este foarte posibil ca semne reziduale să sporească.
Dacă o rană accidentală necesită copci sau trebuie eliminată o leziune, este crucial ca acest lucru să fie făcut de către un dermatolog, pentru ca cicatricea, de neevitat de cele mai multe ori, să fie cât mai mică cu putinţă. Chiar şi cu atenţie, unele imperfecţiuni nu pot fi prevenite sau tratate corespunzător cu mijloacele disponibile în prezent. În aceste situaţii, tehnicile de machiaj corectiv reprezintă o soluţie interesantă.
Produsele dermatocosmetice
Produsele cu “tolerabilitate ridicată”: Cu ajutorul produselor de curăţare şi hidratare cu tolerabilitate crescută, posibilele iritaţii asociate intoleranţei sau alergiei la un ingredient cosmetic pot fi minimizate.
Machiajul dermatologic: Machiajul corector reprezintă o parte importantă a "secretelor meseriei" unui dermatolog. Fie pentru situaţiile temporare (după intervenţiile dermatologice), fie pentru imperfecţiunile permanente, folosirea unor tehnici corespunzătoare de machiaj corector poate oferi rezultate uimitoare.
Măsurile de “camuflaj” funcţionează pentru:
Afecţiunile dermatologice cum sunt angioamele, vitiligo, eczemele, psoriazis, cuperoza, rozaceea, acneea şi cicatricile acneice, dermatita seboreică, melasma;
După procedurile dermatologice, cum sunt intervenţiile cu laser, dermo-abraziunea, injecţiile cu agenţi de acoperire a ridurilor, peeling-ul;
După intervenţiile chirurgicale estetice: lifting facial, blefaroplastie, rinoplastie…
Următoarele proceduri de bază se folosesc pentru corectarea imperfecţiunilor pielii:
Suprapunerea a două culori complementare de pe discul cromatic neutralizează imperfecţiunile pielii.
-Verdele neutralizează roşul (cuperoză, cicatrici, angioame …).
-Galbenul neutralizează violetul (cearcăne, vene varicoase …).
-Maroul “ascunde” albul.
Machiajul deschis evidenţiază, iar machiajul închis are un efect de adâncire.
Folosind aceste contraste, forma feţei dvs. poate fi schimbată, cicatricile sau adânciturile pot fi reduse, iar discromia poate fi acoperită.
Albul uniformizează uşor şi captează lumina.
Cinci paşi pentru un machiaj natural:
1 -Curăţaţi pielea cu atenţie,
2 -Aplicaţi o bază pentru machiaj, în funcţie de tipul de piele şi nivelul de sensibilizare,
3 -Ascundeţi imperfecţiunile cu creioane corectoare colorate (verde sau galben, în funcţie de culoarea imperfecţiunii),
4 -Uniformizaţi tenul cu un fond de ten fluid sau compact,
5 -Fixaţi machiajul cu pudre.