Acnee
Indiferent de tipul dvs. de piele, anumiţi factori pot atrage sensibilizarea sa excesivă: Pielea dvs. reacţionează puternic atunci când v-aţi dori să nu o facă …

Ce este acneea?
Aveți pielea uleioasă, cu aspect gras, apar câteva coşuri pe obraji sau nas? Cel mai probabil aveți de-a face cu acneea.
Începutul acneei, care înseamnă debutul pubertăţii; de la supraactivitatea glandelor uleioase care secretă prea mult sebum până la creşterea numărului hormonilor sexuali în această etapă importantă a vieţii. Acești factori influențează apariția afecțiunii.
Este o afecţiune foarte frecventă, având în vedere că afectează 83% dintre fete şi 95% dintre băieţi…pentru că progresul său este imprevizibil, de la o vindecare aproape spontană la persistenţă, tratamentul său trebuie să fie luat în serios şi să fie specific. Vârsta constituie un principal factor de risc, acneea fiind cel mai des întâlnită printre adolescenți.
Etapele acneei...
Pentru a înțelege ce este acneea, este necesar să aflați care sunt etapele implicate în apariția acesteia. Astfel, puteți acționa în mod corespunzător, apelând la o îngrijire specifică.
- Hiperseboreea: Aceasta reprezintă prima etapă în toate tipurile de acnee. În cadrul acesteia își face apariția secreţia excesivă de sebum: Pielea capătă un aspect uleios şi apar coşuri mici.
- Acneea retenţională: Sebumul acumulat în folicul duce la formarea unor comedoane deschise (puncte negre) sau închise (puncte albe). În cazul punctelor negre, contactul cu oxigenul din aer, nu impuritățile îi conferă culoarea specifică. Punctele albe, în schimb, rămân sub piele, de aceea păstrează această nuanță.2
- Acneea inflamatoare: Această etapă este caracterizată de proliferarea bacteriilor (acnee Propionibacterium acnes) pe măsură ce foliculul pilar se retrage în dermă. Astfel, apar coşuri roşii (papule) urmate de pustule (cu puroi).
- Acneea nodulochistică: Umflarea şi inflamarea glandelor sebacee duc la formarea nodulilor care supurează.
Sfatul medicului
O înțelegere deplină asupra a ceea ce este acneea presupune și cunoașterea metodelor de îngrijire pentru fiecare tip de acnee în parte. Iată ce recomandă medicii în funcție de severitatea fiecărei forme de acnee.
- Medicaţie: Tratament specific pentru fiecare etapă a acneei
- Acneea minoră: În acest caz, medicul poate recomanda un tratament comedolitic topic (ajută la desfacerea punctelor negre) sau antibiotice topice pentru prevenirea inflamaţiilor.
- Acnee moderată: Dacă tratamentele topice nu sunt suficiente, trebuie adăugat un tratament cu un antibiotic cu administrare orală. Fiţi foarte atenţi cu expunerea solară, deoarece exista un risc de sensibilizare a pielii. În această situație, va fi necesară fotoprotecția. Solicitați sfatul medicului pentru mai multe informații avizate.
- Acnee severă: Utilizarea Isotretinoin este de obicei necesară. Acesta este prescris de medic, deoarece implică măsuri de precauţie importante, în special când vine vorba de metodele de contracepţie. De obicei, rezultatele sunt spectaculoase.
Produse recomandate pentru îngrijirea pielii cu tendință acneică
Dermatologul sau farmacistul dvs. vă pot recomanda produse de curăţare şi hidratare corespunzătoare tipului dvs. de piele şi afecţiunii de care suferiţi.
Câteva recomandări referitoare la produse:
- Produse delicate pentru a vă proteja pielea
- Produse hidratante sau emoliente pentru soluţionarea problemelor referitoare la uscarea pielii ca urmare a anumitor tratamente. Puteți consulta aici gama noastră de produse pentru hidratarea tenului care vor reda confortul pielii și vor ajuta pielea deshidratată, aspră sau ternă.
- Produse "non-comedogenice" care ajută la prevenirea reapariţiei punctelor negre. Încercați gama de produse Cleanance dedicată curățării și îngrijirii tenului gras sau cu imperfecțiuni.
- ... şi, în general, produse dedicate pielii cu tendinţe acneice.
Așadar, ce este acneea? Deși aceasta nu reprezintă un risc major pentru sănătate, poate să provoace durere și disconfort (în special în cazul acneei severe) și, de-a lungul timpului, poate duce la apariția cicatricilor.2
În plus, apariția acneei poate avea un puternic impact emoțional. Coșurile și cicatricile acneice prezente pe față sau în alte zone vizibile pot afecta stima de sine și încrederea unei persoane. 2 De asemenea, acneea poate fi asociată și cu depresia și anxietatea.3
Când este necesară vizita la specialist?
Dacă produsele de îngrijire nu contribuie la îmbunătățirea aspectului acneei, cere sfatul medicului de familie. În cazul în care problema persistă sau devine severă, este recomandat să apelezi la un specialist dermatolog.1
1. “Acne.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/symptoms-causes/syc-20368047. Published September 12, 2020. Accessed March 7, 2022.
2. Burke, Darla. “What Causes Acne and How Can I Prevent It?” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/skin/acne. Punlished February 23, 2022. Accessed March 7, 2022.
3. Samuels DV;Rosenthal R;Lin R;Chaudhari S;Natsuaki MN; “Acne Vulgaris and Risk of Depression and Anxiety: A Meta-Analytic Review.” Journal of the American Academy of Dermatology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32088269/. Published February 20, 2020. Accessed March 7, 2022.