Eau Thermale Avène se angajează să aplice expertiza sa în materie de protecție solară la nivelul pielii, depunând în același timp eforturi pentru a reduce impactul produselor sale asupra ecosistemelor. Pentru a merge și mai departe și a contribui la refacerea mediului marin, Eau Thermale Avène a încheiat un parteneriat cu PUR Projet încă din 2016, o organizație specializată în acțiuni climatice, care activează în Bali. Ne vorbește Patricia Aublet, co-fondatoare a PUR Projet.
Scopul nostru este de a regenera ecosistemele, cu ajutorul actorilor locali, pentru a reconcilia oamenii și natura. Pentru a face acest lucru, ajutăm companiile să dezvolte proiecte climatice în concordanță cu lanțul lor valoric. Având în vedere calitățile sociale și de mediu ale Eau Thermale Avène, a fost evident că am putea construi un program împreună.
Scopul proiectului PUR este de a regenera ecosistemele și de a reconcilia oamenii cu natura.
În 2016, Eau Thermale Avène a dorit să sprijine un proiect direct legat de elementul Apă. În același timp, o publicație științifică realizată de un cercetător italian a denunțat impactul filtrelor solare asupra coralilor. Prin urmare, am dorit să acceptăm împreună provocarea: să lansăm un program de refacere a ecosistemului marin prin intermediul coralului. Un actor-cheie în biodiversitate, la fel de important ca și copacii. Peste 3.000 de specii de pești și aproape 120 de milioane de locuitori depind de el. Cu toate acestea, unele studii arată că 3% din corali mor în fiecare an și că, în acest ritm, recifele de corali ar putea dispărea până în 2100. Eau Thermale Avène se străduia deja să reducă la minimum impactul filtrelor și formulelor sale solare asupra ecosistemelor marine, iar aceasta a fost o modalitate de a face un pas înainte.
Peste 3.000 de specii de pești și aproape 120 de milioane de locuitori depind de corali.
Am ales să lansăm programul PUR Corail în Pejarakan, pe insula Bali din Indonezia, deoarece satul este situat în triunghiul de aur al coralului, o regiune recunoscută pentru concentrația mare de corali. Dar, între pescuitul cu cianuri și încălzirea globală, aceste organisme sunt în mod vizibil albite. Ne-am întâlnit cu locuitorii și organizațiile la fața locului pentru a înțelege mai bine problemele lor. Apoi am construit împreună un protocol riguros: implementarea și compararea mai multor tehnici de transplantare a coralilor și măsurarea impactului acestora. Ca de obicei, i-am instruit pe locuitori, pentru a-i face autonomi.
Ne-am dat seama rapid că putem replanta corali, dar acest proces nu este suficient. Dacă nu se acționează în același timp asupra poluării cu plastic și asupra eroziunii solului din cauza defrișărilor, nu funcționează. Pentru a fi eficient, a fost necesară o abordare holistică. Prin urmare, în 2018, am lansat un proiect de gestionare a deșeurilor și un program de replantare a mangrovelor de pe coastă.
Opt luni mai târziu, 280 de familii au fost incluse în program și aproape 10 tone de deșeuri au fost deja recoltate și injectate în canalele de reciclare. Am responsabilizat diversele populații cu privire la sortarea deșeurilor, am pus la dispoziția locuitorilor o platformă de reciclare și pubele speciale. În același timp, am început să plantăm mangrove pentru a preveni eroziunea solului de coastă. În câteva luni, aproape 7.000 de mangrove au fost plantate datorită Eau Thermale Avène.
Simpla transplantare a coralilor nu este suficientă, pentru a fi eficientă, trebuie să acționăm și asupra poluării cu plastic și să combatem eroziunea solului.
Vom continua să transplantăm corali la Pejarakan pentru a le extinde suprafața și, dacă este posibil, pentru a-i răspândi în alte părți ale globului. Pe uscat, testăm o nouă metodă de plantare a mangrovelor. În cele din urmă, pare mai relevantă plantarea directă a propagulelor (puieți de mangrove) luate din pădurile de mangrove în zona de plantare, fără creșterea prealabilă într-o pepinieră. În ceea ce privește deșeurile, mai avem încă de lucru pentru a identifica diferitele tipuri de deșeuri și sisteme de reciclare existente. De asemenea, ne gândim să ne concentrăm mai mult pe colectarea de la hoteluri și restaurante. Și, bineînțeles, vom continua să dezvoltăm campanii de conștientizare, informare și formare în rândul locuitorilor - aspecte cheie ale acestui tip de proiect.