Carnet experți

Varicela: cum o recunoastem si cum ingrijim pielea cu varicela

Varicela: cum o recunoaștem și cum îngrijim pielea

Datele esențiale despre varicelă
Boală benignă, dar foarte contagioasă, este provocată de virusul varicelo-zosterian. În 90% din cazuri, ea survine la persoanele cu vârste cuprinse între 3 luni și 10 ani. După o discretă perioadă de incubație de 1-2 săptămâni, apar primele simptome care sunt destul de ușoare. După câteva zile, ele devin FOARTE ușor de identificat: apare erupția și mâncărimea.
Termenul de vindecare este de 10-12 zile. Nu există tratament pentru varicelă, dar există soluții pentru a calma mâncărimile și pentru a evita infecțiile erupției, răspunzătoare cicatricilor.
Cicatricile varicelei nu sunt de neglijat, mai ales dacă sunt prezente la nivelul feței. Din acest motiv, erupția și leziunile de grataj, care provoacă semnele, trebuie să fie tratate cu grijă pentru a evita riscurile de suprainfectare.
Cum se identifică erupția de varicelă
Copilul este irascibil și obosit, apar bubițe ici și colo… Oare este chiar “ea”, varicela? Totul începe cu apariția unor pete mici, roșii, pe torace sau ceafă iar apoi se extind pe tot corpul. Acestea se transformă apoi în vezicule mici umplute cu lichid, care se usucă în general în 48 de ore, formând o coajă de culoare brună.  Atenție, riscul apariției cicatricilor apare atunci când rupi coaja!
 

Și cum îngrijim?

Spală copilul cu un săpun blând, cu pH fiziologic. Îngrijește bubițele cu o formulă care usucă, pentru a accelera procesul de vindecare. Pentru a evita apariția semnelor, folosește un produs de îngrijire adecvat pentru leziunile uscate.

CE NU ESTE RECOMANDAT? Dar tot facem!

 
1- Nu înrăutăți erupția

- Nu utiliza antiseptice pe erupție. Acestea cresc riscul de dermatită alergică sau iritativă, putând provoca o întârziere a cicatrizării.
- Nu te expune excesiv la soare. Razele UV împiedică cicatrizarea corespunzătoare. În cazul expunerii, protejează pielea cu o cremă cu factor ridicat de protecție (SPF50+).
 

 
 

- Nu te grăbi să strigi "victorie!"

Trebuie să iei în calcul că în general există 2 sau 3 puseuri de erupție. Dacă anumite leziuni se usucă în timp ce apar altele, nu înseamnă te-ai vindecat… și există un risc de contagiozitate. Ai răbdare!

UN SFAT DE LA PRIETENI (ȘI DE LA EXPERȚI)

SOS mâncărime!
Mâncărime PREA INTENSĂ. Atenție, o leziune de varicelă pe care o scarpini poate lăsa o cicatrice pe viață. Sfaturile noastre pentru a-ți ajuta copilul și a diminua mâncărimea.
 
Taie-i unghiile scurt pentru a limita leziunile de grataj și, prin urmare, de suprainfectare.
Spală-l regulat pe mâini.
Fă-i băi foarte scurte sau dușuri cu apă călduță de 1-2 ori pe zi, cu un săpun dermatologic lichid.
Protejează-l de transpirația excesivă, care accentuează mâncărimea.
Folosește, de preferat, haine largi care nu se freacă de piele.
 

Citește și

Trimiteţi prin e-mail

Căutare în curs

Login required

You must log into your Avène account to save this information.


Login or create an account

You can't post more than one comment on a product

Oferiți-vă opinia

* Câmpuri obligatorii

Înscrierea mea

-Zi
-Lună
-An

Brandurile grupului Pierre Fabre:

*Câmpuri obligatorii

Mulțumim pentru feedback!

Comentariul tău a fost trimis și se va publica după ce va fi validat.